Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Engie: Racordarea la gaze e prea scumpă pentru majoritatea locuitorilor satelor

7
22 Apr 2019 09:10:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Doar unul din zece potenţiali consumatori din satele izolate îşi permite costurile de racordare la reţeaua de gaze, astfel că autorităţile trebuie să vină cu măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe locuitorii acestor zone, a declarat Eric Stab, directorul general al Engie România.

„ Suntem foarte conştienţi de dorinţa autorităţilor de a extinde reţelele de gaze în zonele izolate. Care sunt însă problemele cu care ne confruntăm? În primul rând trebuie să instalezi conductele, apoi să te asigură că acei consumatori se pot conecta la conducte. Dacă nu, nu există niciun beneficiu pentru nimeni, nici pentru consumatori, nici pentru companiile de gaz. Mă refer la aspectele financiare, la faptul că nu pot plăti gazele", a susţinut Stab, citat de Agerpres.
 
Potrivit acestuia, costurile de extindere a reţelei în zonele izolate sunt semnificative şi cresc odată cu lungimea conductei.
 
El a explicat că o astfel de extindere este fezabilă doar dacă cel puţin jumătate dintre potenţialii consumatori din acea zonă se racordează efectiv la reţea, adică îşi permit plata instalaţiilor de încălzire pe gaze şi a facturii ulterioare.
 
"Apoi va trebui să rezolvăm problema conectării efective a oamenilor la reţea, iar această problemă este în principal de natură financiară. Dacă ne uităm în urmă la ultimii 10-12 ani ai activităţii noastre în România, când am conectat astfel de zone izolate, ce am constatat a fost că, în multe cazuri, rata de conectare este de aproximativ 10% din potenţial, ceea ce este mult prea puţin. Ca să fie profitabilă o astfel de investiţie, trebuie să ajungi la circa 50%. Dacă investiţia nu este profitabilă înseamnă că toţi ceilalţi consumatori vor trebui să plătească pentru ea, ceea ce nu este corect. Din acest motiv trebuie să ne asigurăm că există o rată suficientă de conectare", a continuat Stab.
 
Responsabilul Engie a estimat că instalaţiile de racordare şi de încălzire a locuinţei cu gaze costă aproximativ 3.000 de euro, o sumă care poate fi considerabilă pentru cei care locuiesc la ţară.
 
"Depinde de casele despre care vorbim, de costul mediu de racordare, în primul rând, dar şi de achiziţia unui boiler pentru încălzirea casei sau a instalaţiei interne de care ai nevoie, toate acestea costă în jur de 3.000 de euro. 3.000 de euro poate fi o sumă mare pentru acei oameni care locuiesc în sate izolate", susţine el.
 
Astfel că autorităţile trebuie să găsească modalităţi de a-i ajuta pe oamenii de acolo să poată suporta toate aceste costuri.
 
"Acest fel de mecanisme există în anumite ţări, unde se oferă subvenţii să cumperi un boiler şi lucruri de acest fel. Deci dacă există o voinţă puternică să racordăm cât mai mulţi oameni la reţeaua de gaze, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că sunt ajutaţi atunci când nu-şi permit. Ne întoarcem la discuţia despre consumatorul vulnerabil, care se leagă de acest aspect, iar autorităţile trebuie să identifice care sunt acei consumatori şi să aloce sumele necesare", a mai spus şeful companiei de gaze.
 
Potrivit acestuia, din 2005, de când a achiziţionat Distrigaz Sud, Engie a construit 5.500 de kilometri de reţea nouă, echivalentul distanţei dintre Bucureşti şi Mumbay din India.
 
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 3 aprilie, Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale - procedurile pentru acordarea concesiunilor, conţinutul cadru al caietului de sarcini.
 
„Am aprobat în Guvern un act normativ care va duce practic gazul natural în cât mai multe case ale românilor, fără acest confort. Şi sunt mult prea mulţi români în această situaţie: doar o treime din populaţia ţării are acces în prezent la reţelele de distribuţie a gazelor naturale. Or această cifră este sub statutul nostru pe piaţa gazelor din Uniunea Europeană - unul dintre cei mai mari producători de gaz ai UE - şi sub ceea ce înseamnă un trai decent şi normal pentru toată populaţia”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei, la finalul şedinţei de Guvern.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ovidiu preda
22.04.2019, 09:40:16

Ce escroci!!! De unde costul de 3000 de euro???

Ionel Marcu
22.04.2019, 10:31:13

Numai centrala e 900 €, caloriferele, țevăraie, fitinguri, încă atâta, plus manoperă, TVA. Instalatorii, fără 300-400 lei pe zi îi pierzi, cu 100-200 lei pe zi nici ciobani nu mai găsești.

+1 (1 vot)
foarte atent
22.04.2019, 13:21:40

de soba pe gaz sau convector ai auzit?! ce crezi ca gazul se arde doar cu centrala?! nu e nevoie de calorifere, tevi, instalatori, etc... un convector de 3kw ce acopera o camera de 20 m2 costa 1000 de lei...+manopera instalare..2-300 deci cu 2-3 incalzesti casa...deci 3000 , dar lei si nu euro... sau mai ieftin, mergi pe soba pe gaz, ex de la Samus de 4 kW...400 de lei ... deci, justificarile astea sunt pentru populime, pentru necunoscatori...

foarte atent
22.04.2019, 10:17:15

i-auzi la ei...deci de aia nu se face infrastructura, fiindca ...costa !!! hahahaha dar in vest UE a costat? aia sunt boieri cu gaze peste tot si noi pe nicaieri...cel mai simplu s-ar rezolva daca niciun mc de gaz romanesc n-ar iesi din tara ! sa vezi cum impanzesc astia toata tara cu conducte...intr-un an fac 1 milion de km...ce-i aia 5500 de km, ma? ce gluma buna !! in 14 ani...cam 400 de km pe an !! extraordinar !! daca taceai...

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
22.04.2019, 10:36:13

Neatentule, occidentalii își permit să plătească două sute de euro lunar consumul de gaze, că n-au „beneficiat” de 45 de ani de comunism și 30 de ani de pesedeală, dacă-i ceri românului 500 lei pe lună pentru gaze, din pensia lui de 1000, numai 10% mai vor racordarea.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)