Este sau nu este nevoie de plafonarea preţurilor la alimente? Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portofelul era plin cu bani

Controversata propunere de plafonare a preţurilor la alimente, deopotrivă susţinută şi incriminată, poate genera efecte pozitive pe termen scurt şi negative pe termen lung, după cum susţin specialiştii.

Plafonarea preţurilor, stoparea exporturilor şi evaluarea tuturor stocurilor de produse agroalimentare sunt principalele măsuri care ar trebui luate în această perioadă de criză generată de pandemia de coronavirus, afirmă Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şiseşti.

"Mă aliniez celor care pun problema plafonării preţurilor la produsele agroalimentare, susţin fără rezerve această măsură, pentru a evita o creştere a preţurilor în această perioadă de criză. Problema produselor agroalimentare trebuie să fie egală sau cel puţin pe locul doi după problemele din sănătate. Dacă avem numai două zile de criză de un anumit produs, de pâine sau de orice altceva, niciuna din celelalte măsuri nu va mai fi valabilă. Alimentaţia trebuie să fie un element strategic la acest moment, foarte bine monitorizat şi foarte bine dirijat", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ASAS.

De asemenea, Tabără susţine că la această dată ar trebui evaluate toate stocurile de alimente din punct de vedere cantitativ şi calitativ, inclusiv ceea ce există la Rezervele Statului.

"Consider că trebuie evaluate toate stocurile de alimente cantitative şi calitative la această dată. La carne, de exemplu, trebuie să avem inclusiv evaluarea stocurilor de carne în viu, iar la lapte şi potenţialul de produse lactate. Din păcate, când o ţară devine dependentă de importuri, întotdeauna are o mare nesiguranţă. Noi am greşit enorm de-a lungul anilor, cu mici excepţii, şi iată că am ajuns dependenţi de multe produse alimentare. Este inadmisibil să nu fim în stare să producem cartofi!", a susţinut preşedintele ASAS.

În opinia sa, România ar trebui să sisteze exporturile de produse agroalimentare pentru o anumită perioadă de timp, în vederea asigurării securităţii alimentare.

"Exporturile de produse agroalimentare trebuie sistate pentru o anumită perioadă de timp, inclusiv de cereale. Nu ne opreşte nimeni, nici Uniunea Europeană, nu întrebăm pe nimeni. Polonezii şi-au construit în timp, dincolo de ceea ce înseamnă reguli ale Uniunii Europene, un sistem de securitate naţională bazat pe argumente clare", a explicat profesorul Valeriu Tabără.

Economişti: Plafonarea poate duce la dispariţia alimentelor de pe piaţă şi la favorizarea speculei

Intenţia autorităţilor de a plafona preţurile nu este văzută cu ochi buni de economişti, aceştia avertizând că va duce la dispariţia alimentelor, pentru că producătorii nu vor fi stimulaţi să scoată pe piaţă cantităţi mai mari la preţuri mici, ceea ce va stimula specula.

„Să nu ajungem să ne facem mai mult rău decât Coronavirusul. Cel mai mare rău pe care ni-l putem face în perioada asta este plafonarea preţurilor. Acum alimentele şi bunurile se găsesc în magazine. Chiar dacă unii au golit rafturile, producătorii le-au umplut la loc. Dacă se plafonează preţurile, nu vom mai găsi deloc alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră la preţuri şi mai mari”, susţine economistul USR Claudiu Năsui.

Acesta a explicat că „preţul este doar un mesager”, care ne spune cât de cerut este un bun/serviciu faţă de cât de disponibil e. 

„Odată cu criza Coronavirus, oamenii au cerut unele bunuri în proporţii mult mai mari. Evident, preţul acelor produse a explodat. Dar, dacă plafonăm preţul nu înseamnă că avem deodată suficiente bunuri. Înseamnă doar că ne minţim singuri. Ne minţim că avem mai multe bunuri decât avem. Iar asta ne transformă o problemă de preţuri mari într-o problemă de penurie şi piaţă neagră.

Dacă chiar vrem să scădem preţurile, singura soluţie este să aducem mai multe produse pe piaţă. Adică să mărim oferta. Iar cel mai rapid mod de a impulsiona producătorii să aducă mai multe produse pe piaţă este un preţ mai mare. Preţurile mai mari stimulează producătorii să aducă mai mult din acel produs. Şi, totodată împiedică consumatorii să cumpere întreg stocul unui magazin dintr-un produs, aşa cum s-a întâmplat când au ajuns rafturile goale. (...) posibila plafonare la o medie din ultima perioadă, este o invitaţie către o explozie de preţuri tocmai pentru a trage media în sus”, a declarat Năsui.

O explicaţie asemănătoare are şi Cristian Păun, profesor de economie la ASE: „Plafonarea preţurilor combinată cu salariul minim triplat faţă de criza precedentă vor fi fatale pentru economia românească. Mai ales pentru sectoarele vitale în perioadă de criză şi foarte intensive în muncă: sectorul alimentar, sectorul produselor de curăţenie, produse medicale, comerţ, transport mărfuri, livrare la domiciliu etc.”.

Ideea plafonării preţurilor a fost lansată luni atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de premierul Ludovic Orban, odată cu instaurarea situaţiei de urgenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite