Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Euroins şi-a majorat pentru a treia oară capitalul social şi a aprobat-o şi pe a patra. În 2021 a fost amendată de două ori de ASF

0
16 Sep 2021 11:55:48
Autor: Afrodita Cicovschi

Euroins şi-a majorat pentru a treia oară capitalul social, cu încă 120 de milioane de lei, acţionarii asigurătorului aprobând şi cea de-a patra majorare, după ce a fost amendată de ASF în luna februarie a.c., pentru că nu a plătit la timp daunele pe RCA.

Acţionarii Euroins România au aprobat în unanimitate de voturi o nouă majorare de capital în valoare de peste 120 de milioane de lei. Este a treia majorare de capital făcută Euroins România în ultimele luni. Înainte de această majorare de capital, cel mai recent audit arăta că Euroins România îndeplineşte toţi indicatorii financiari stabiliţi de lege, cerinţa de capital de solvabilitate fiind de 118,5% şi acoperirea cerinţei de capital minim de 278,4%.
 
Pe lângă această majorare de capital, în zilele următoare, Euroins România va beneficia de o a patra majorare de capital după ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Eurohold, proprietarul Euroins Euroins Insurance Group, au semnat un acord prin care BERD preia un pachet minoritar de acţiuni. Investiţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va fi de până la 30 de milioane de euro. De asemenea, Еurohold, proprietarul Euroins, va participa la procedura de majorare a capitalului cu o injecţie suplimentară de capital de până la 12 milioane EUR.
 
”Această infuzie de capital indică angajamentul pe termen lung al acţionarilor şi investitorilor faţă de Euroins România şi piaţa de asigurări din România. Euroins este mai puternic decât niciodată şi întreaga echipă investeşte timp şi energie, astfel încât transformările la care asistaţi să fie de durată. Construim noi produse de asigurare non-RCA, ne-am întărit echipa, avem o nouă abordare cu clienţii, subliniem că toate eforturile aduc valoare adăugată în viaţa clienţilor. Toate aceste eforturi sunt făcute pentru că avem o strategie publică prin care dezvoltăm cât de mult putem zona non-RCA a companiei”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.
 
În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, a fost aprobată şi o strategie prin care Euroins România planifică o campanie de recrutare a specialiştilor, atât în zona de top management cât şi middle management, cu accent pe îmbunătăţirea produselor de asigurare non-RCA şi lansarea de noi asigurări.
 
Euroins Insurance Group (EIG) AD este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente care operează în regiunea Europei Centrale şi de Sud Est. Compania se concentrează pe oferirea unei game largi de asigurări generale, asigurări de sănătate şi de asigurări de viaţă. Grupul are sediul central în Bulgaria şi operează în unsprezece ţări europene. Are filiale Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Belarus, Rusia şi Georgia. EIG operează şi în Grecia şi Polonia şi are operaţiuni de asigurare de nişă în Spania şi Italia. În prezent, grupul de asigurări are peste 4 milioane de clienţi şi peste 3.000 de angajaţi. 
 

Amenzi pentru neplata daunelor RCA

 
În februarie, ca urmare a derulării controlului periodic la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., Consiliul A.S.F. a decis sancţionarea societăţii cu amendă în cuantum de 500.000 lei pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretenţiile de despăgubiri, precum şi pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună.
 
În cadrul şedinţei Consiliului ASF din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurări – Reasigurări a prezentat rezultatele activităţii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance şi la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare.
 
În urma acţiunilor de control principala deficienţă identificată, în cazul ambelor societăţi, a fost plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.
 
În cazul City Insurance s-a mai constatat că societatea nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege şi nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
 
 În ceea ce priveşte societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parţial pretenţiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege şi nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
 
Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul A.S.F. a decis următoarele:
 
- Sancţionarea Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 500.000 lei;
 
- Sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 450.000 lei.
 
Totodată, în urma analizei cu privire la acţiunile de supraveghere a pieţei asigurărilor şi în concordanţă cu procesul de reorganizare şi eficientizare din cadrul ASF, Consiliul Autorităţii va lua în perioada următoare o serie de măsuri organizatorice şi administrative ce vor fi făcute publice la momentul punerii în aplicare a acestora.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările