Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Eurostat: România, cel mai semnificativ declin din UE al producţiei industriale, în iulie

4
12 Sep 2019 14:43:12
Autor: Elena Deacu

Producţia industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iulie comparativ cu luna precedentă, România înregistrând cel mai semnificativ declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

În iulie, comparativ cu iunie, cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale au fost raportate în Croaţia (4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%) iar cele mai semnificative scăderi în România (minus 3,3%), Estonia (minus 2,9%) şi Letonia (minus 2,1%).

În UE, producţia de energie a scăzut în iulie comparativ cu luna precedentă cu 1,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a înregistrat un avans de 1,5%, iar cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate în mod repetat pe perioade lungi) a crescut cu 1,2% şi cea de bunuri de consum non-durabile (cele destinate a fi consumate imediat) a urcat cu 0,1%.

Comparativ cu iulie 2018, producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).

În UE, producţia de bunuri de capital a scăzut în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, cu 2,6%, producţia de bunuri pentru consum intermedia a înregistrat un declin de 2,2, producţia de energie a scăzut cu 1,7%, în timp ce producţia de bunuri durabile a înregistrat un avans de 1,8%, iar cea de bunuri non-durabile a urcat cu 2,3%.

Analiştii avertizează că perspectivele privind evoluţia PIB-ului în zona euro şi în Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2019 sunt afectate de scăderea producţiei industriale, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afectează negativ sectorul industrial.

Atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta după ce, în primul trimestru din 2019, faţă de ultimul trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, a informat recent Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
12.09.2019, 14:53:11

Deci la marile realizări ale găștii PSD+ALDE - emigrație maximă, natalitate minimă, datorii maxime, pensii speciale la maxim, ca număr și valoare, subvenții record pentru partide, autostrăzi intre regiunile istorice, niciuna, doar niște cioturi - să mai adăugăm și noua tendință a producției industriale, scădere de 5% anul acesta față de 2018. Cu siguranță 2020 va fi și mai prost dacă nu scăpăm de actuala falsă majoritate.

0 (2 voturi)
C Dana
12.09.2019, 18:17:47

Absolut penibil. Adica scaderile le scrieti mare chiar in titlu, dar despre cresteri nimic! Cum ar fi PIB-ul de exemplu, care oricum este un indicator al starii unei tari mai important decat oricare din celelalte, mai ales productia industriala care poate fi influentata de miscari sezoniere si de conjuctura. Astfel Ro este pe locul doi la cresterea PIB-ului in UE, adica inanintea Angliei,Germaniei, Frantei etc, adica inantatea altor 26 de state europene!!!! Stiu ca rezistentii in funte cu iohanila fac spume dar asta este realitatea.

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
12.09.2019, 19:40:08

C Dana Greseala lu' Teodorovici ! Daca se imprumuta mai mult ...eram pe locul 1, la " cresterea " ...PIB-ului... :))) . Apropo ...productia industriala ...nu este sezoniera ! Crezi ca daca vine vara ...cei de la Dacia .. nu mai fac masini, fiindca este seceta ?

Vasile Naftuli
12.09.2019, 22:28:05

Dar România mai are industrie?

Modifică Setările