EXCLUSIV Preşedintele Boardului European pentru Biodiesel: României îi lipsesc stimulenţii pentru a opta pentru soluţii regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petroliştii vor trebui să plătească amenda de la Consiliul Concurenţei.

României îi lipsesc stimulenţii pentru a opta pentru soluţii regenerabile, inclusiv în ceea ce priveşte producţia şi comercializarea de combustibil, consideră Alain Brinon, Preşedintele Bordului European pentru Biodiesel (EBB), în contextul în care Guvernul a elaborat recent un proiect care amână pentru anul 2019 obligaţia petroliştilor de a vinde benzină cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum.

Alain Brinon, Preşedintele Bordului European pentru Biodiesel (EBB - European Biodiesel Board), a prezentat un punct de vedere Ministerului Energiei faţă de proiectul ce ar putea scuti în 2018 petroliştii de obligaţiile europene în materie de biocarburanţi. „Adevărul” vă prezintă  în exclusivitate acest punct de vedere.

Conform Directivei Europene privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, în anul 2018 ar fi trebuit să fie atinsă o cotă de 8% biocarburant în conţinutul motorinei vândute la pompă, însă Ministerul Energiei a propus amânarea implementării acestei politici pentru anul 2019.

„Obiectivele europene nu sunt un set de reguli absurde”

Potrivit lui Alain Brinon, EBB a purtat pe parcursul ultimilor doi ani discuţii consistente cu autorităţile române. „România este o ţară cu resurse agricole importante, care a luat decizia iniţială de a aplica o politică ce permite construirea unei industrii solide de biodiesel în România. Astfel, există o capacitate industrială care poate să producă mai mult biodiesel la nivel naţional, astfel încât să susţină o eventuală creştere a consumului de biocarburant pe piaţa românească. Acest lucru va fi cu siguranţă bine primit de către cei un milion de fermieri români care sunt în căutare de venituri suplimentare din cultivarea rapiţei. Obiectivele europene nu sunt un set de reguli absurde, ci o ocazie pentru ca fermierii, producătorii şi furnizorii finali să poată contribui la atingerea acestora şi, în general, să atingă o stabilitate economică”, spune Brinon.

Preşedintele EBB a mai adăugat că României îi lipsesc stimulenţii pentru a opta pentru soluţii regenerabile, inclusiv în ceea ce priveşte producţia şi comercializarea de combustibil. „Încurajez România şi autorităţile centrale să îşi respecte obligaţiile europene şi să urmărească eficienţa în gestionarea problemei combustibililor din surse regenerabile, inclusiv la nivel de conducere, prin simpla intervenţie guvernamentală. O coordonare cât mai bună este cheie. Un exemplu de «fruct uşor de cules», care ar putea fi obţinut cu uşurinţă de către Guvern, este situaţia cunoscută ca «arctic grade», prin care furnizorii de motorină sunt în măsură să suspende amestecarea biodieselului în motorina obişnuită pe timp de iarnă. Toate celelalte state membre UE din Europa de Nord, unde condiţiile de iarnă sunt mult mai severe decât în România, utilizează însă biodiesel în lunile de iarnă. Am putea face cu uşurinţă la fel şi în România, iar acest lucru ar genera o creştere semnificativă a producţiei de rapiţă, furaje şi biodiesel, limitând importurile de motorină”, a conchis Brinon.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite