Expansiunea erei online: Cum beneficiezi de ofertele Amazon în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amazon în România. Comportamentul cumpărătorului român a depăşit standardele clasice şi dorul de ducă la magazin, shopping-ul din  faţa calculatorului sau de pe telefonul inteligent fiind deja considerat sport naţional.

În ultimii ani românii şi-au arătat interesul pentru produse cât mai variate, ieftine şi, evident, de calitate superioară. Invadată de turcisme şi chinezisme, România nu a adoptat în totalitate aceste modele.

Mai ales după anii 2000, odată cu dezvoltarea serviciilor online, dar şi după apariţia unor gadgeturi care ne-au uşurat viaţa, românii au început să se îndrepte către platforme de cumpărături care să le ofere mai mult decât găsesc în sistemele autohtone, sau cele clasice.

Specialiştii în cumpărături online prevăd că această piaţă va creşte în viitor, iar românii o vor exploata. Într-un interviu recent acordat pentru Adevărul Financiar, Dan Vidraşcu, CEO la elefant.ro arăta modul în care comerţul online va câştiga teren.

„Tendinţa este de cumpărături online. Tinerii sunt interesaţi de acest mod de cumpărături. Practic, în fiecare an se activează un număr nou de clienţi. Ei provin din generaţia tânără, care devine independentă financiar şi se îndreaptă către cumpărături online”, a arătat Vidraşcu.

Aflaţi în pas cu restul lumii, românii au descoperit şi ei serviciile gigantului american Amazon, care pe an ce trece se dezvoltă destul de agresiv în Europa. Însă, deocamdată nu putem vorbi o prezenţă la fel de agresivă a colosului Amazon în România. Totuşi românii accesează această platformă şi aşteaptă chiar ca această companie să devină mult mai activă şi în România.

Citeşte şi: Au fost odată buticarii: Cum au reuşit marile reţele de retail să ocupe piaţa comerţului tradiţional

Ce prezenţă are Amazon în România

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanţa, Amazon  s-a bucurat încasări în creştere în România. Datele oficiale arată că afacerile Amazon în România erau estimate la circa 8,6 milioane euro, în 2014, cu peste 50% mai mult faţă de anul precedent.

Aceleaşi date de la Ministerul de Finanţe arată că la această cifră de afaceri, Amazon a înregistrat şi un profit estimat în jurul cifrei de 600 de mii de euro.

Dat fiind interesul românilor pentru platforma de cumpărături online din Statele Unite, Amazon a deschis în România un centru de dezvoltare, la Iaşi, unde are deja 269 de angajaţi. Pe parcursul anului trecut site-urile locale specializate în oferte de locuri de muncă au publicat mai multe anunţuri de angajare la centrul Amazon de la Iaşi, principalele job-uri fiind pentru cei specializaţi în IT.

Chiar dacă în ultima perioadă am observat o dezvoltare destul de masivă a Amazon în Europa, nu putem vorbi deocamdată de o asemea iniţiativă a celor de la Amazon în România.

Vizibil interesat de Europa, dar şi de zona de Est a continentului, cei de la Amazon au continuat dezvoltarea în Polonia. Aici, americanii s-au extins la patru depozite, chiar dacă în aceste centre lunt livrate produsele comandate de polonezi de pe amazon.de.

Specialiştii susţin că extinderea din Polonia este strâns legată de progresele făcute de această ţară în domeniul infrastructurii şi a dezvoltării drumurilor de mare viteză. Şi asta, în condiţiile în care Polonia se apropie de 2.000 de kilometri de autostradă, în timp ce România sunt în exploatare nici măcar 700 de kilometri de autostradă.

Citeşte şi: Dependenţa (indusă) de cumpărături: Cum ne schimbă viaţa strategiile de marketing ale marilor reţele de magazine

Cum beneficiem de servicii Amazon în România

Până la dezvoltarea unei infrastructuri locale care să trezească un interes real al celor de la Amazon pentru a deschide depozite în ţara noastră, românii vor continua să acceseze platformele Amazon din Europa şi să primească produsele prin centrele de pe continent.

Totuşi românii sunt inventivi şi îşi împărtăşesc experienţele de cumpărători de pe platforma Amazon pe forumuri. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care şi-o pun utilizatorii de Amazon este legată de modul în care pot fi reduse costurile cu taxele suplimentare.

Mulţi iau în calcul ca achiziţiile să fie făcute prin intermediari pentru a obţine un preţ final mai avantajos, dar şi un timp de livrare mai scurt. Unii utilizatori de Amazon spun că cea mai bună variantă ar fi ca produsul să fie livrat direct în Statele Unite, în cazul în care există posibilitatea ca cineva să-l recupereze de acolo.

Utilizatorii acestei platforme sunt atenţionaţi să verfice, înainte de a confirma comanda, costul total al cumpărăturilor, care include preţul produselor, cheltuielile de transport, taxele vamale (doar dacă e cazul) şi TVA-ul. Mai mult cei care au greşit comanda au la dispoziţie cel mul o oră pentru a o anula.

Utilizatorii din România pot face cumpărături de pe Amazon de pe siteurile din Statele Unite, Franţa, Germania, Spania şi Italia.


Mai puteţi citi pe Adevărul Financiar: 

Ne aşteaptă o nouă recesiune globală? Iată ce spun economiştii care au anticipat-o pe cea din 2008

Criza petrolului, prin stomacul rusului: consumul de alcool a scăzut în Rusia, dar a crescut cel de carne de curcan

„Era petrolului s-a terminat, urmează era tehnologiei“. Scăderea barilului de ţiţei sub 30 de dolari provoacă o gaură de 38,8 miliarde de dolari Rusiei

Planeta se „îneacă“ în petrol. Ce ţări bogate suferă cel mai mult după scăderea preţurilor

Când China strănută, economiile emergente fac pneumonie, iar SUA şi UE se gripează

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite