Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Experimentul cu pâinea şi nevoia de reducere a TVA de la 24% la 19%

3
17 Sep 2014 17:56:24
Lucian Isar
Experimentul guvernamental putea să fie şi mai bun dacă nu se grăbea 
premierul Ponta să declare că măsura nu este una permanentă şi că va fi 
revizuită după 6-9 luni.
Experimentul guvernamental putea să fie şi mai bun dacă nu se grăbea premierul Ponta să declare că măsura nu este una permanentă şi că va fi revizuită după 6-9 luni.

Experimentul realizat de guvernanţi privind reducerea TVA la pâine este potrivit comunicatului aceloraşi guvernanţi, un succes: a scăzut evaziunea, au crescut încasările şi a crescut consumul.

Experimentul realizat de guvernanţi privind creşterea accizelor şi introducerea taxei pe stâlp este potrivit comunicatului aceloraşi guvernanţi, tot un succes: a crescut evaziunea,  au scăzut încasările şi România a bifat recesiunea tehnică.

Pe scurt, guvernanţii au aflat din experimenţe pe viu că este bine pentru economia României în sens larg să scazi taxele şi că îi face rău să le creşti.

Este un început pentru cineva care a  aflat ce este PIB de abia în 2010 şi care acum face experimente economice cu România. În cazul reducerii TVA la pâine, bazat pe ipoteze diferite, Ministerul estimează că evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, iar patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei.
 
Experimentul guvernamental putea să fie şi mai bun dacă nu se grăbea premierul Ponta să declare că măsura nu este una permanentă şi că va fi revizuită după 6-9 luni.
 
Desigur oricine înţelege că după asemenea comentariu niciun evazionist raţional nu se va grăbi să iasă la lumină doar pentru o perioadă scurtă de timp dacă există o probabilitate oricât de mică de reversare a situaţiei. Nici cu acesta nu mai trebuia experimentat deoarece macroeconomia vorbeşte explicit despre impactul diferit al unei măsuri percepută ca fiind permanentă faţă de una revizuibilă în viitorul apropiat.
 
Dacă tot am trecut şi de faza pe experimente şi s-a dovedit că reducerea taxelor e benefică pentru economie, probabil că guvernanţii ar trebui să ţină cont şi de faptul că doar 13,8% din TVA se recuperează.
 
O reducere a TVA-ului de la 24% la 19% este nu doar suportabilă bugetar, dar şi una din măsurile cu impact pozitiv rapid şi major asupra economiei României. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Radu Mircea
17.09.2014, 19:38:23

Ii rog pe colegii mei forumisti sa-mi spuna cind s-a intimplat inainte sau dupa scaderea TVA sa primeasca vreodata bon fiscal la piine , in afara cazului cind o cumparau de la super market ??? Iertati-ma dar eu nu pot sa cred ca evaziunea la piine a scazut cu un procent macar . Cine a facut evaziune la 24% va face si la 9% si probabil si la 0,00 % .

+1 (3 voturi)
Stan Toma
17.09.2014, 19:40:58

Doar la magazinele unde cumperi cu caruciorul,

+3 (3 voturi)
Paun Al
17.09.2014, 20:54:50

Dv ca economist stiti ca in economia noastra exista: -un numar de firme , de corporatii ce lucreaza legal , cu intrari si iesiri pe baza de facturi , cu plati prin banca ...care si ele incearca sa-si umfle cat se poate cheltuielile -firme ce lucreaza "semilegal" in care o parte e 'cu acte ", alta parte fara acte ... Si aici se incadreaza domeniul panificatiei , legumelor , industria carniii ,circuitul cerealelor , industria textila .... -"liber profesionistii "...in general fara acte , cu "banul jos" Statul ar vrea ca a parte din banii "fara acte " sa ajunga in zona impozitabila . Si in cazul reducerii TVA -ului de ex cu 15% in panificatie ... firmele au trecut pe circuitul legal o cantitate mai mare de produse de panificatie , ca sa plateasca cel putin atat ca si pana acum... de aici" cresterea consumului"...altfel ar fi fost cu controalele pe cap , toata ziua . E o intelegere tacita . Nu acelasi lucru il va produce , cred , scaderea CAS cu 5% ...nu va scoate mai multi "lucratori la negru" in zona legala ... Consumurile indirecte ale firmelor di zona semilegala ... consumul lor de utilitati de ex: curent , gaze , apa ... ar trebui sa dea indicii mult mai bune despre nivelul evaziunii... ca si camerele de supraveghere spre zonele de acces in firme , precum cele din intersectii , sau zone publice ... Asta daca ar vrea cineva cu adevarat sa reduca evaziunea ... Metodele guvernului sunt manipulari ce dau bine la imagine .

+1 (1 vot)
Modifică Setările