Experimentul cu pâinea şi nevoia de reducere a TVA de la 24% la 19%

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul realizat de guvernanţi privind reducerea TVA la pâine este potrivit comunicatului aceloraşi guvernanţi, un succes: a scăzut evaziunea, au crescut încasările şi a crescut consumul.

Experimentul realizat de guvernanţi privind creşterea accizelor şi introducerea taxei pe stâlp este potrivit comunicatului aceloraşi guvernanţi, tot un succes: a crescut evaziunea,  au scăzut încasările şi România a bifat recesiunea tehnică.

Pe scurt, guvernanţii au aflat din experimenţe pe viu că este bine pentru economia României în sens larg să scazi taxele şi că îi face rău să le creşti.

Este un început pentru cineva care a  aflat ce este PIB de abia în 2010 şi care acum face experimente economice cu România. În cazul reducerii TVA la pâine, bazat pe ipoteze diferite, Ministerul estimează că evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, iar patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei.
 
Experimentul guvernamental putea să fie şi mai bun dacă nu se grăbea premierul Ponta să declare că măsura nu este una permanentă şi că va fi revizuită după 6-9 luni.
 
Desigur oricine înţelege că după asemenea comentariu niciun evazionist raţional nu se va grăbi să iasă la lumină doar pentru o perioadă scurtă de timp dacă există o probabilitate oricât de mică de reversare a situaţiei. Nici cu acesta nu mai trebuia experimentat deoarece macroeconomia vorbeşte explicit despre impactul diferit al unei măsuri percepută ca fiind permanentă faţă de una revizuibilă în viitorul apropiat.
 
Dacă tot am trecut şi de faza pe experimente şi s-a dovedit că reducerea taxelor e benefică pentru economie, probabil că guvernanţii ar trebui să ţină cont şi de faptul că doar 13,8% din TVA se recuperează.
 
O reducere a TVA-ului de la 24% la 19% este nu doar suportabilă bugetar, dar şi una din măsurile cu impact pozitiv rapid şi major asupra economiei României. 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite