Exporturile Chinei ameninţă economia SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excedentul comercial al Chinei ar putea depăşi, pentru a treia lună consecutiv, suma de 20 de miliarde de dolari, iar oficialii americani sunt tot mai îngrijoraţi. Economia statului chinez continuă să avanseze, în timp ce SUA se confruntă cu încetinirea ritmului de creştere economică şi o rată a şomajului uriaşă.

Diferenţa dintre exporturile şi importurile Chinei a ajuns în august la valoarea de 26,9 miliarde de dolari, după ce în ultimele trei decenii statul a înregistrat o creştere susţinută a Produsului Intern Brut. Astfel, economia Chinei ar putea înregistra un avans economic de 11% în acest an, după ce a devansat deja Japonia, iar statul a devenit a doua putere economică a lumii, fiind depăşită numai de Statele Unite ale Americii.

De cealaltă parte a Pacificului, lucrurile par să se deterioreze rapid. Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede o creştere economică de numai 3,3% pentru SUA, iar rata şomajului a urcat, în luna august, la 9,6%. Mai mult, un studiu al Forumului Economic Mondial publicat ieri arată că economia Suediei a depăşit-o pe cea americană la capitolul competitivitate, SUA căzând astfel pe locul doi din cauza deficitului bugetar de 1.000 de miliarde de dolari.

Problemele SUA, răspunderea Chinei

Decizia guvernului de la Beijing de a menţine cursul yuanului fix, la acelaşi nivel din iulie 2008 (6,83 yuani pe dolar) a încurajat exporturile statului, însă a afectat importurile altor ţări către China. În urma presiunilor în acest sens, banca centrală a Chinei a permis, în iunie, o mai mare flexibilitate în stabilirea cursului pentru a încuraja exporturile altor state.

Citiţi şi:

VIDEO Obama anunţă un nou plan de 50 mld. de dolari privind infrastructura

Obama aruncă undiţa electorală

Cu toate acestea, americanii consideră că măsurile luate nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor, guvernul limitând aprecierea yuanului în raport cu dolarul la 1%. „Sincer, nu au lăsat cursul să varieze prea mult până acum", a declarat Timothy F. Geithner, secretarul Trezoreriei din SUA pentru Bloomberg. „Ei ştiu că se află abia la începutul acestui proces şi cred că am vrea să-i vedem mişcându-se mai repede", a adăugat acesta.

Mai mulţi membri ai Congresului american fac presiuni asupra administraţiei Obama pentru a cere o apreciere mai rapidă a yuanului. După mai multe apeluri ale oficialilor americani către China şi mai multe şedinţe ale Rezervei Federale pentru a căuta soluţii în acest sens, membrii legislativului ar putea înainta, înainte de alegerile pentru Senat, un proiect care să permită companiilor să ceară compensaţii dacă sunt afectate de subevaluarea yuanului.

Exporturile zilnice, valori uriaşe

„Ne îndoim că statul chinez va ceda presiunilor SUA asupra cursului, nu este în interesul lui să o facă, aşa că ne aşteptăm ca relaţiile dintre Beijing şi Washington să fie încordate în cel puţin următoarele luni", a declarat Carl Weinberg, economist-şef al High Frequency Economics.

În 2009, China a exportat zilnic bunuri în valoare de aproximativ 812 milioane de dolari, totalul acestora fiind de 269,4 miliarde de dolari, în timp ce exporturile americanilor în China au fost de numai 69,6 miliarde.

Comerţul Chinei cu Uniunea Europeană arată similar: bunuri în valoare de 214,7 miliarde de euro, adică peste 588 de milioane de euro pe zi, în timp ce importurile europenilor în statul chinez au fost de numai 81,7 miliarde de euro.

Beijingul stinge lumina

Guvernul de la Beijing a cerut, luna trecută, autorităţilor locale să raţionalizeze consumul de curent electric, pentru a respecta planul cincinal (2006-2010) de reducere a emisiilor de carbon cu 1,5 milioane de tone şi de diminuare a cheltuielilor energetice cu 20%. După principiul îngrăşării porcului în ajun, autorităţile centrale şi-au dat seama că se apropie sfârşitul anului şi riscă să nu-şi îndeplinească propriul plan, astfel că au trecut la măsuri extreme, ce riscă să afecteze negativ economia.

Potrivit planului, consumul de electricitate trebuie redus cu 6,6% în 2010 faţă de 2009, dar în primele şase luni nivelul reducerilor a fost de doar 0,9%. Pe lângă consumatorii casnici, proprietarii de hoteluri şi de pensiuni,precum şi marile magazine trebuie să reducă la minimum consumul de energie. Cele mai încercate sunt zonele puternic industrializate, mii de firme fiind nevoite să-şi întrerupă pur şi simplu producţia.

În provincia Jiangsu, la nord de Shanghai, fabricile de telefoane mobile, computere şi alte echipamente electronice sunt obligate ca la două săptămâni să oprească producţia timp de cinci zile.

Unii reuşesc să păcălească autorităţile, prin folosirea unor generatoare proprii, surse de energie mai puţin eficiente şi mai poluante. În cele mai importante 18 provincii, Guvernul a trimis echipe de inspectori guvernamentali care verifică modul în care este respectată directiva de raţionalizare a curentului. În provincia Hebei, nord, au fost stabilite trei zone şi curentul se opreşte succesiv timp de 22 de ore. În urma acestei practici, preţul oţelului brut în provincie a crescut cu opt procente la începutul acestei săptămâni. 

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în 2010, China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, depăşind SUA, care au deţinut prima poziţie mai bine de un secol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite