Exporturile de energie electrică vor fi scutite, de la 1 iulie, de plata taxei de cogenerare. Producătorii termo ar putea beneficia de măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia ar putea fi unul dintre beneficiarii acestei măsuri
Complexul Energetic Oltenia ar putea fi unul dintre beneficiarii acestei măsuri

Exporturile de energie electrică din România vor fi scutite, începând cu 1 iulie, de plata taxei de cogenerare, a anunţat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Scutirea de la plata taxei a fost decisă prin hotărâre aprobată, miercuri, de Guvern.

„Măsura va stimula cu siguranţă exporturile de energie electrică, exporturile absolut necesare în condiţiile în care România deţine o putere instalată de aproximativ 20.000 MW şi un consum de aproape 8.500 MW“, a afirmat ministrul.

El a spus că de aceasta vor beneficia, în special, producătorii de energie pe bază de cărbune, care au costuri mai mari decât cei hidro sau centrala nucleară de la Cernavodă. Anterior, Laurenţiu Ciurel – managerul Complexului Energetic Oltenia, a cerut eliminarea acestei taxe pentru ca societatea pe care o conduce să poată exporta mai competitiv. El a cerut, de asemenea, ca producătorii de energie să aibă dreptul de a exporta direct electricitate, în acest moment fiind obligaţi să tranzacţioneze toată energia pe OPCOM.

Nicolescu a mai arătat că stimularea exportului este determinată şi de intenţia Guvernului de a încuraja cuplarea, până la finele acestui an, a pieţei de electricitate din România cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Cuplarea pieţelor de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România este proconizată să se realizeze în luna noiembrie a acestui an.

Taxa de cogenerare are o pondere de 2-3% în facturi şi este plătită de către toţi consumatorii din ţară. Banii colectaţi se transferă apoi companiilor care produc simultan energie electrică şi termică. Schema a fost concepută pentru a sprijini investiţiile în tehnologiile mai eficiente de producere a energiei, fiind autorizată de către Comisia Europeană în 2010. Bonusul de cogenerare se acordă în perioada 2011-2023.

De acesta beneficiază 37 de companii. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului în octombrie anul trecut să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au beneficiat de un ajutor prea mare.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/cogenerare" target="_blank">View the story "cogenerare" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite