Expulzarea multinaţionalelor din România: efectul de bumerang al suprataxării plănuite de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dragnea

Intenţia PSD de a suprataxa marile companii prezente în România, procentual din cifra de afaceri, nu pe profit, a stârnit ample reacţii din partea econiomiştilor, aceştia criticând, cu argumente, propunerea de impunere a unei taxe pe cifra de afaceri.

Surse avizate au dat marţi publicităţii fragmente din această ordonanţă, care impune taxe suplimentare marilor companii prezente în România, afirmând că aceasta ar putea fi introdusă pe ordinea de zi a primei şedinţe de Guvern, fără a fi fost supus dezbaterii publice.

Printre exemplele enumerate de sursele citate se află o suprataxă de 12% din încasări pentru produsele din tutun şi alcool, în condiţiile în care taxele, accizele şi impozitele plătite de producători sunt deja la 80% din valoarea produsului final.

Vor fi suprataxate şi companiile din energie, cu 75% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 75 lei/MWh inclusiv şi 80% pentru preţurile mai mari decât 75 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 90 lei/MWh.

Guda: Guvernul vrea să rezolve criza bugetară, dar de fapt o adânceşte

Economistul Iancu Guda, preşedintele analiştilor financiar-bancar din România (AAFBR) consideră că măsura de supraimpozitare a multinaţionalelor va fi una de rău augur, care va duce la relocarea acestora în ţările vecine precum Bulgaria şi Ungaria de teama insolvenţei.

„România oricum nu le oferă mare lucru. Nu avem infrastructură de transport şi nici predictibilitate fiscală. Să vii acum cu o astfel de măsură, precum supraimpozitarea, înseamnă să descurajezi investitorii.

Vrem să rezolvăm criza bugetară, creată de creşterea salariilor şi a pensiilor, dar de fapt o vom adânci. Marile companii, cele cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro anual, nu vor avea cash-ul necesar pentru a plăti o suprataxă pe cifra de afaceri. Riscă să intre în insolvenţă”, a spus economistul. 

„Se vor duce în Ungaria şi Bulgaria”

Acesta a explicat că multinaţionalele se vor orienta către ţările vecine.

„Se vor duce în Ungaria şi Bulgaria, unde au infrastructură şi mai puţină povară fiscală. Dacă tu, Guvern, intri în criză de bani, şi crezi că vei face rost de bani repede dacă supraimpozitezi marile companii, te înşeli.

Măsura va avea un efect de bumerang, pentru că aceste mari companii susţin PIB-ul României şi sunt cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxele şi impozitele pe care le plătesc, inclusiv pentru miile de salariaţi pe care îi au.

Am demonstrat încă de anul trecut, când se intenţiona impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri, că la un impozit de 2% multe vor intra în insolvenţă. Dacă fac evaziune sau fraudă fiscală, trebuie depistate şi sancţionate”, a declarat pentru „Adevărul” analistul financiar Iancu Guda.

Biriş: Ne scot din circuitul internaţional

La rândul său, av. Gabriel Biriş a declarat pentru „Adevărul” că o astfel de măsură distorsionează piaţa. 

„Ne scot din circuitul internaţional.N-a fost niciodată mai mult antinaţionalism din parte gubvernanţilor. Aceşti politicieni au un apetit extraordinar de a da vina pe alţii pentru propriile greşeli, pentru a-şi justifica incompetenţa. Această tactică a lor există în manuelele de specialitate: crează duşmani, în loc să lupţi să construieşti.

O astfel de măsură descurajează investiţiile şi scade încredere în România, atât cât mai e. În 30 de ani n-au făcut nimic, n-au construit nimic. Peste tot în Europa se impozitează profitul, nu cifra de afaceri. Altfel ar fi dublă impunere. OECD a reglementat transferul de profit în preţ, dar Guvernul nu l-a aplicat”, a spus Biriş.

Glăvan: Vor strânge mai puţini bani decât dacă n-ar impune suprataxarea

Şi economistul Bogdan Glăvan a criticat în termeni duri intenţia de suprataxare a multinaţionalelor, arătând că de fapt România nu e în stare să atragă capital străin.

„Nu aceasta este soluţia. Dacă o companie străină prezentă în România face un profit mic sau îl repatriază, este pentru că România nu e în stare să fie aractivă pentru investiţii, să atragă capital străin.

Ori guvernanţii noştri neagă acest aspect. Neagă şi impun impozit pe cifra de afaceri. Ne tăiem creanga de sub picioare, care şi aşa e fragilă. Vor câştiga mai puţini bani decât înainte de a lua o astfel de măsură.

Şi vă dau exemplu creşterii TVA din  urmă cu câtiva ani, când a fost majorat de la 19% la 24%: a crescut colectarea pe TVA doar în primul an, în cel de-al doilea au colectat exact cât au colectat înainte de a creşte taxa. Ăsta e efectul. Creşterea poverii fiscale înseamnă să-ţi tai creanga de sub picioare.

Dacă am atrage capital străin, România ar avea bani. Dar noi nu atragem. Nu avem nicio măsură fiscală care să reglementeze ambele talere, atât venituri, cât şi cheltuieli. Într-o guvernare corectă, pentru fiecare bănuţ colectat ar trebui menţionată şi destinaţia. Să spună: asta facem cu bani. Atunci n-ar mai fi deficit. 

Dragnea: Multinaţionalele să plătească impozit la cifra de afaceri

Liviu Dragnea a lansat, duminică, de la tribuna Consiliului Naţional al PSD, o serie de atacuri în cascadă la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

„Nu vreau să le naţionalizăm, vreau să instituim regulile corecte, cinstite. Eu cred că guvernul condus de dna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici, de la tribuna Consiliului Naţional, vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiţie, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitaţi-vă la cifra de afaceri, totuşi”, a spus Dragnea.

Citeşte şi: 

Dragnea, atac dur asupra multinaţionalelor: Trebuie impus impozit pe cifra de afaceri, nu pe profit. Au afaceri de miliarde şi profit de 0,8 la mie

Armagedon pentru sectorul privat: Ordonanţa pentru supraimpozitarea companiilor ar putea fi adoptată miercuri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite