Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Facturile românilor ar putea creşte cu 100-120% în aprilie. Specialist: Preţurile ar fi trebuit plafonate de acum şase luni, iar exporturile de gaze, interzise

5
25 Jan 2022 17:41:22
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, marţi, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

În cadrul conferinţei „Criza energetică - soluţii la problemele momentului", organizată de DC News, reprezentantul AEI a transmis: „Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor - n.r.) a fost unul greşit. Deşi au fost suficient de multe poziţii exprimate cu privire la greşeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situaţie, care, repet, era previzibilă şi o putem găsi în diversele poziţii luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început".
 
„Autorităţile, în loc să recunoască că a fost o lege prost făcută, au venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt.”, a continuat specialistul, informează Agerpres.
 
Reprezentantul AEI nu se aşteaptă ca noua ordonanţă să reducă facturile cu sume importante şi susţine că oamenii tot vor trebui să plătească sume mari.
 
„În ceea ce priveşte proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru că, atunci când vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârşitul iernii, consumatorii vor plăti mai mult decât anul trecut, vor plăti sume importante de bani. Atunci nu poţi să mai dai vina pe furnizori, pe ruşi, pe nimeni, şi consumatorii vor fi puşi în faţa faptului împlinit şi nu vor putea decât să achite acele facturi", a precizat Chisăliţă.
 
Acesta a arătat că modul în care au fost făcute actele normative a permis unui număr mic de consumatori să beneficieze de un ajutor real, în special la gaze, unde facturile au o pondere mai mare în bugetul oamenilor.
 
Chisăliţă a mai spus că o bună măsură din OUG privind compensarea este sprijinul acordat consumatorilor noncasnici, ceea ce va duce la salvarea a mii de IMM-uri.
 
„Dacă nu se iau măsuri, din analizele noastre consumatorii se vor confrunta din aprilie cu creşteri de 100-120% din preţurile pe care le aveau anul trecut, este o certitudine spre care ne îndreptăm", a completat el.
 
În opinia sa, preţurile ar fi trebuit plafonate încă de acum şase luni, iar exporturile de gaze, interzise.
 
„Încă ceva foarte important. În anul 2022, conform analizelor pe care le-am făcut, 64% din factura medie la gaze a unui român ajunge sub diverse forme la stat - taxe, accize, redevenţe şi aşa mai departe. Deci este nevoie de o reformă a sistemului fiscal", a adăugat preşedintele AEI.
 
 
Citeşte şi: Secretar de stat: Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat. Am avut o iarnă uşoară
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
25.01.2022, 17:57:08

Este pandemie ... 😎 " Puterea " ... își poate permite orice în condițiile astea ... când nimeni , nici să spună în șoaptă că este nemulțumit , revoltat , nu mai are voie ...

+1 (1 vot)
Ion_Capsuna
25.01.2022, 19:18:24

Toma, Lasa ca bula pandescrocheriei a inceput sa se desumfle incet! Vor urma controalele si rapoartele. Eu simt deja miros de singe prin cotloanele politrucilor!

-12 (12 voturi)
Ţepeş
26.01.2022, 15:15:51

Pe timp de iarnă, apa din Dunăre îngheață și uraniu trebuie încălzit mai mult. De cărbune ce să mai spun, e negru și murdărește zăpada.

-16 (18 voturi)
ion carutasul
27.01.2022, 11:25:27

Evident ca mare parte din factura ajunge la stat , Aici este mare nevoie la salariile bugetarilor ,alte sinecuri si salarii nesimtite sau pensii speciale . Noroc cu Pandemia ,care a lichidat cu sprijinul sistemului medical bolnavii cronici ,varstnici .Așa ca nu se mai platesc nici pensii contributive chiar daca jumatate erau sub 1600lei/luna .

+1 (1 vot)
gigi gogo
27.01.2022, 14:25:35

Asistam la cel mai mare tun dat de la revolutie incoace. Suntem mintiti cu nerusinare, facturile pe aprilie cresc de 3 ori minus compensatia lui peste prajit. O factura de 320 lei va fi 970 si va ajunge undeva la 680 cu bunavointa alesilor. De 2 ani am abonament la energie si gaze pe piata liberalizata, dar acum trecem toti pe piata facem preturile cum vrem.

Modifică Setările