Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Familia Regală nu vinde Peleşul. „Niciun fel de investiţie nu a fost făcută de Ministerul Culturii“

37
17 Jun 2019 08:27:34
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Familia Regală nu a negociat şi nu intenţionează să vândă Castelul Peleş, deşi ministrul Culturii a afirmat recent acest lucru. În ciuda faptului că statul român a câştigat în 2018 circa două milioane de euro, autorităţile nu au înlocuit vechea centrală montată de Carol I, aceasta fiind schimbată recent de Familia Regală.

Castelul a fost ţinut în frig o iarnă întreagă pentru că Ministerul Culturii nu a schimbat centrala termică, scrie stiri.tvr.ro, precizând că Familia Regală a investit 100.000 de euro pentru a schimba centrala termică.
 
Vechea instalaţie a fost unicat în Europa, la vremea ei. Căldura de la noua centrală este transmisă spre 13 baterii subterane ale castelului, de unde pleacă în toate cele 160 de camere.
 
La dorinţa lui Carol al II-lea, centrala a fost modernizată pentru a funcţiona cu gaze. După Revoluţie, au fost schimbate cazanele, dar, după mai bine de 100 de ani de funcţionare, centrala a cedat în iarna lui 2017.
 
“Niciun fel de investiţie nu a fost făcută de Ministerul Culturii. E o situaţie ciudată, invocă legislaţia care nu permite să investească într-un monument istoric. Castelul este închiriat cu 6000 de euro, 2 cenţi pe metru pătrat a fost o chirie subvenţionată de Casa Regală tocmai ca Ministerul Culturii şi Muzeul Peleş să aibă resurse să întreţină acest imobil. Chiar aşa am convenit de la început”, a declarat Ion Tucă, directorul Casei Majestăţii Sale Margareta.
 
În anul în care muzeografii au stat în frig, Peleşul a fost vizitat de aproape 500.000 de turişti, iar din vânzarea biletelor s-au câştigat aproape două milioane de euro.
 
Contractul de închiriere ar putea fi prelungit
 
Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat săptămâna trecută că statul român este dispus să cumpere Castelul Peleş, dar că trebuie să existe şi disponibilitatea de a-l vinde din partea Casei Regale, care să facă şi o propunere financiară.
 
 „Legat de Castelul Peleş, oferta statului român, a Guvernului României, este aceea de a cumpăra Castelul Peleş. Oferta şi propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale şi, în al doilea rând, trebuie să existe o disponibilitate a Casei Regale de a vinde acest castel“, a declarat ministrul Culturii.
 
Pe de altă parte, Ministerul Culturii, în calitate de chiriaş, vrea să prelungească contractul de închiriere încheiat cu Casa Regală, care expiră pe 30 iunie.
 
„Pot să vă spun că, în momentul de faţă, noi suntem chiriaşii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu ştiu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc“, a explicat Breaz.
 
Dacă va fi scos la vânzare, statul roman va avea drept de preemţiune asupra Castelului Peleş.
 
Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României, Carol I, între 1873 şi 1914. A fost reşedinţă de vară a regilor României, iar în prezent se află în proprietatea familiei regale a României şi adăposteşte Muzeul Naţional Peleş. Proiectul său a fost realizat de arhitectul Wilhelm von Doderer. Palatul a fost până în 1947 spaţiu aulic pentru vizitele oficiale şi loc pentru ceremonii militare. Din anul 1953, castelul a devenit muzeu naţional, deschis publicului larg. 
 
Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Harry Hart
17.06.2019, 08:44:33

Intrebari necesare: De ce sa faca investitii ministerul, daca este un obiectiv particular? Pe durata absentei proprietarilor obiectivul a fost intretinut de stat cu sume enorme. Au fost ele recuperate de la actualii proprietari? Cat se mai fura in tara asta?

+3 (7 voturi)
Adrian Foangă
17.06.2019, 09:14:17

Nu vor sa vanda pentru ca astfel ciupesc in fiecare ani bani de la buget.

+2 (4 voturi)
Pitrea Piron
17.06.2019, 10:41:41

Harry Hart e interesant cum formulezi foarte nevinovat: 'pe durata absentei proprietarilor' Serios?? Si unde erau proprietarii? La plimbare pentru cateva decenii asa ca se plictiseau? Proprietarii au fost alungati de Ana Pauker, Petru Groza, si alti bolsevici locali iar statul comunist si-a insusit toate proprietatile din tara furate pur si simplu. Nu numai castele dar si mori, hoteluri, pravalii, dughene, fabrici s.a.m.d. 'Obiectivul' a fost intretinut tovarase securist pentru ca statul facea bani din el din turism si il considera bun de patrimoniu precum alte palate din tara. iar pentru Adrian Foanga: de ce Ministerul Culturii vrea sa prelungeasca contractul?? Daca nu le convin cele 2 milioane de euro anual, sa renunte la prelungire. Sunt convins ca se vor gasi administratori privati pentru turism.

+1 (5 voturi)
Mihai Popescu
17.06.2019, 09:59:01

Astia asa zisi nobili nu sunt obisnuiti sa dea ci sunt obisnuiti sa ia. Daca li s-ar mai da ceva vile, paduri sau terenuri cu siguranta le vor lua. Niste lipitori !

+1 (5 voturi)
cloudvick
17.06.2019, 10:38:42

regalii astia is niste paraziti pe spinarea romanilor! Castelu e al romanilor si ar trebui inapoiat poporului roman!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (37)