Fără noi autorizaţii sanitare, saloanele de coafor riscă amenzi uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
slobozia coafor

Amenzile care vor fi aplicate saloanelor de înfrumuseţare care nu se reautorizează sunt de ordinul zecilor de mii de lei, măsura fiind luată recent printr-un Ordin legat de normele de igienă.

Astfel, potrivit Ordinului MS 15/2020, „certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică este obligatorie şi pentru activităţile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare."

Certificarea trebuie obţinută până la data de 31 decembrie a.c., după ce termenul de 13 februarie a fost prorogat.

Saloanele de înfrumuseţare care funcţionau deja înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii trebuie să se reautorizeze sanitar, contra sumei de 200 de lei. Acelaşi tarif va fi plătit şi de saloanele nou-înfiinţate. Totodată, saloanele care urmează să se deschidă pot activa doar dacă sunt verificate în avans.

În luna ianuarie, Ordinul MS nr. 15/2020 a eliminat autorizarea sanitară pe baza răspunderii proprii şi a introdus obligaţia ca saloanele de înfrumuseţare (cod CAEN 9602) să ceară certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică.

Concret, firma care deţine salonul de înfrumuseţare va întocmi un dosar în care va depune şi un Memoriu tehnic în care este descris modul de îndeplinire a cerinţelor prevăzute de reglementările legale specifice domeniului de activitate. Autoritatea sanitară va evalua dosarul şi va evalua spaţiul unde se desfăşoară activitatea de înfrumuseţare, întocmind o notificare care va cuprinde concluziile privind conformarea la reglementările legale specifice în vigoare. Notificarea este valabilă atât timp cât nu se modifică datele din memoriul tehnic.

Dacă sunt constatate neconformităţi, acestea se comunică solicitantului specificându-se actele normative ale căror prevederi nu sunt îndeplinite.

În cazul în care saloanele de înfrumuseţare nu se reautorizează sanitar până la data de 31 decembrie 2020, acestea riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei (persoanele fizice), respectiv între 20.000 de lei la 40.000 de lei (persoanele juridice). Această precizare a fost făcută de MS, ca răspuns la o solicitare din partea avocatnet.ro, pentru a lămuri ce amenzi se vor aplica saloanelor care vor funcţiona fără reautorizare de la 1 ianuarie 2021.

Până acum puteau obţine autorizaţia pe baza unei declaraţii

Potrivit normelor vechi, saloanele de înfrumuseţare şi unităţile care desfăşoară activităţi de coafură şi frizerie putea obţine autorizaţia doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere, însă, prin noul ordin de ministru, această posibilitate a fost abrogată.

Ca atare, saloanele de înfrumuseţare şi unităţile de frizerie şi coafură sunt obligate să obţină noi autorizaţii.

„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin toate persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie trebuie să solicite certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sau serviciile din cadrul ministerelor cu reţea proprie, după caz”, se arată în ordin.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin toate persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare trebuie să solicite certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sau serviciile din cadrul ministerelor cu reţea proprie, după caz.

Direcţiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi serviciile medicale din structura ministerelor cu reţea sanitară proprie vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite