Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fermieri: Nu vrem să fim protejaţi cu forţa prin sistemul antigrindină. Cine îl consideră eficient să îl ia de aici. Noi nu îl vrem!

7
10 Jul 2020 18:37:37
Autor: Elena Deacu

Fermierii din Prahova afirmă că nu doresc să fie protejaţi de sistemul antigrindină, semnalând că anual pierd milioane de euro din cauza secetei generate şi de rachetele antigrindină.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros spune că sistemul funcţionează corect, pe baze ştiinţifice şi că ajută agricultura.

„Dacă funcţionează pe baze ştiinţifice, de ce uneori se trage noaptea? Cine a auzit de ploi cu grindină care să se formeze noaptea? Dacă sistemul este aşa bine pus la punct, să ni se comunice fişele de trageri din timpul nopţii şi explicaţiile ştiinţifice. În orice caz, ce dorim să subliniem este că noi, ca fermieri, nu dorim să fim ajutaţi de niciun sistem antigrindină. Cine şi-l doreşte să îl ia de aici. Toţi fermierii cu care suntem în contact în LAPAR nu sunt de acord cu el. Nu ştim cu cine a vorbit domnul Oros, atunci când a afirmat public că a discutat cu fermieri care îşi doresc sistemul. Noi suntem în contact cu agricultori din toată ţara şi nu am întâlnit această părere. Credem că domnul ministru Oros dezinformează publicul în mod deliberat. L-am invitat la discuţii pentru a asculta ce zic fermerii de aici şi nu a dorit să aibă un dialog. Noi îi transmitem că cine este interesat de acest sistem să îl ia de aici. Şi ideea foarte clară este că fermierii din Prahova nu vor să fie protejaţi de acest sistem. Deci dacă noi nu îl dorim, de ce există? Nu este normal să fim şi noi întrebaţi? Nu vrem să fim «ajutaţi» cu forţa”, declară Adrian Mocanu, Vicepreşedintele - Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

Fermierii susţin că declaraţiile ministrului Adrian Oros sunt contrazise de mulţi fermieri din ţară, nu doar de cei din Prahova. De-a lungul timpului aceştia au tras semnale de alarmă cu privire la sistemul antigrindină, preluate inclusiv de presa locală.

Fermierii sunt decişi să demareze acţiuni de protest până vor fi ascultaţi. „Vom porni acţiuni de protest de anvergură. Ne-am săturat să ni se spună ce e bine pentru noi, doar pentru că există anumite interese care trebuie satisfăcute. Suntem decişi să protestăm până vom avea o rezolvare a situaţiei în zonele în care aceste sisteme nu sunt dorite. Nu avem nevoie de argumente aşa zis ştiinţifice pentru a justifica o investiţie care nu doar că nu ne ajută, dar provoacă şi pagube enorme”, mai adaugă Adrian Mocanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Popa Pius
10.07.2020, 18:45:36

Daca ar spune si ca in spate sint reptilienii si rusii care le fura norii, diagnosticul e sigur...

+1 (5 voturi)
bios
10.07.2020, 18:52:58

Si dupa ce nu vor mai fi folosite rachetele, aceeasi gura-bogata se vor milogi pe la guvern dupa pomeni, ca le-a distrus grindina recoltele. Imbecili...

+2 (6 voturi)
George Saizescu
10.07.2020, 19:40:29

Mi-ai luat vorba din gură.

-1 (3 voturi)
Dan Enache
10.07.2020, 19:27:09

Astia s-au uitat probabil prea mult la antena 3 si li s-a ars neuronu'.

+2 (4 voturi)
geek-a-contra
10.07.2020, 20:22:54

„Dacă funcţionează pe baze ştiinţifice, de ce uneori se trage noaptea? Cine a auzit de ploi cu grindină care să se formeze noaptea?..." bhey, agricoltoru' lu' peste, stiu ca nu stii sa scrii si sac citesti bine nici limba romana da' incearca asta: chicagotribune.com/weather/ct-wea-0605-asktom-20160605-column.html

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (7)