Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fermierii cer subvenţii de 50 de bani pe litrul de lapte şi un preţ minim garantat la nivel european

0
21 Mar 2016 19:25:53
Autor: Dan Străuţ
Fermierii primesc pentru lapte mai puţini bani decât cheltuiesc cu creşterea vacilor
Fermierii primesc pentru lapte mai puţini bani decât cheltuiesc cu creşterea vacilor

Crescătorii de bovine primesc prea puţini bani de la procesatorii de lapte, astfel că fără o subvenţie similară cu cele acordate în UE riscă să fie decimaţi. Ministerul Agriculturii promite subvenţii, dar pentru animale, nu pentru lapte.

Criza laptelui, răspândită prin aproape toate ţările europene din cauza scăderii consumului şi a preţurilor, loveşte şi România.

Pe lângă invazia importurilor ieftine, fermierii de la noi se confruntă şi cu lipsa subvenţiilor de care colegii lor europeni beneficiază din plin.

În consecinţă, crescătorii de bovine, în calitatea lor de furnizori de materie primă pentru fabricile de produse lactate, solicită Executivului de la Bucureşti o subvenţie de aproximativ 50 de bani pe litrul de lapte.

Iar Comisiei Europene - Executivul UE - îi solicită chiar asigurarea unui „preţ minim garantat“ la achiziţia laptelui.

„Acest preţ minim garantat trebuie să fie stabilit în cadrul fiecărei ţări membre UE, ţinând cont de specificul fiecăreia, din punct de vedere al preţului furajelor, fortei de muncă, inputurilor şi utilităţilor“, se arată într-un comunicat comun al asociaţiilor de crescători.

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, o subvenţie de 0,5 lei pe litrul de lapte conform ar fi un sprijin pentru ferme, până când condiţiile de piaţă se vor schimba.
A existat o subvenţie de 0,3 lei pe litru, în perioada 2007-2010, fapt care ne-a ajutat să progresăm“, a declarat Nicuşor Şerban, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein RO.

Lapte ieftin, faliment sigur

Potrivit liderului asociaţiei, preţurile primite de fermieri pe lapte la poarta fabricii sunt foarte mici şi duc la închiderea fermelor.

„Avem producţii similare cu fermele din Vest, producem la costuri similare, dar ei pot să vândă în România mai ieftin laptele decât noi, ba mai acoperă şi costurile de transport“, a spus Şerban.

El a adăugat că, în majoritatea ţărilor din Europa, pe fondul crizei laptelui generată de scăderea consumului, s-au luat măsuri de sprijin pentru fermieri.

„În România nu s-a înţeles că, dacă nu se intervine repede, riscăm ca, după câţiva ani, să nu se mai consume lapte şi produse din lapte decât din afara României“, a adăugat Nicuşor Şerban.

Liderii fermierilor atrag atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, la poarta fermei preţul a scăzut cu 30%-40%, însă la raft preţurile nu au coborât nici în urma reducerii TVA. „Distribuţia profitului pe lanţul de distribuţie nu este tocmai corectă“, a adăugat fermierul citat.

În această perioadă, laptele la poarta fermei este plătit, în funcţie de cantitatea livrată, cu o sumă între 0,7 şi 1,25 lei pe litru.

La rândul său, preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, a arătat că şi datele Comisiei Europene indică faptul că preţul de achiziţie la poarta fermei este foarte mic în România.

„Vrem să atragem atenţia autorităţilor, ministrului Agriculturii, că este o criză a laptelui şi ar trebui să se ia măsuri pentru a se subvenţiona pierderile de venit, având în vedere că şi alte state au adoptat scheme de sprijin pentru fermieri“, a subliniat Dumitru.

Producătorii de lapte avertizează că, în cazul în care autorităţile nu iau măsurile necesare, vor organiza proteste în stradă.

Irimescu promite maxime europene

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri, la Alba Iulia, că România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană, plăţi care, după ultimele calcule, vor depăşi 300 de euro pe cap de animal.

„Vestea bună este că România va avea cea mai mare subvenţie pe cap de bovină din Uniunea Europeană.
Iniţial se spunea 250 de euro, dar după ultimele calcule depăşim 300 de euro pe cap de animal.
Sigur, este o întârziere, ştiţi bine că au fost probleme cu diverse elemente, dacă discutăm de la Ordinul 619 în continuare, dar am reuşit să recuperăm o bună parte din timp.
Plăţile normale încep pe 8 aprilie, aşa cum am anunţat, iar cele pe cap de animal către sfârşitul lunii mai şi vor fi efectuate la timp“, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Achim Irimescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările