Fifor, despre Prima Casă: Încă un program distrus de guvernarea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Finanţe analizează utilitatea programului Prima Casă
Ministrul de Finanţe analizează utilitatea programului Prima Casă

Fostul secretar general al PSD MIhai Fifor a reacţionat pe Facebook, miercuri, după ce ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a spus că programul „Prima Casă“ ar putea fi modificat.

Fifor acuză guvernul Orban că a mai distrus un program, de care beneficiau anual 30.000 de familii tinere, comparativ cu 2.100 cât îşi vor putea lua o locuinţă prin Prima Casă după scăderea bugetului alocat. 

Redăm mai jos mesajul postat de Fifor pe pagina sa de Facebook:

„Guvernul PNL a mai distrus un program, de care beneficiau anual zeci de mii de familii tinere.

Guvernul PNL a alocat pentru Programul „Prima Casă” doar 200 de milioane de lei în anul 2020. Asta înseamnă că doar 2.100 de familii de tineri îşi vor putea cumpăra o casă prin acest program, faţă de perioada guvernelor PSD, când anual erau circa 30.000 de tinere familii obţineau credite avantajoase prin acest program.

Subfinanţarea din acest an înseamnă practic oprirea programului.

Zi de zi ne întrebăm ce rău le-au făcut românii celor de la PNL, încât liberalii luptă cu atâta înverşunare împotriva cetăţenilor acestei ţări. Zilnic aflăm că o categorie socială a primit o nouă lovitură din partea PNL, că s-a mai tăiat ceva sau nu se va da un drept câştigat. Într-o zi se taie investiţiile la autostrăzi sau PNDL, în altă zi PNL anunţă că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor, apoi aflăm că pensionarii şi profesorii nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie, deşi aceste drepturi au fost câştigate prin lege, cu alte cuvinte le sunt tăiate acele sume de bani, iar acum primesc şi tinerii o lovitură din partea PNL: programul „Prima Casă“ nu mai primeşte finanţarea necesară, fiind practic în moarte clinică.

Acesta este răspunsul cinic al PNL la problema plecării tinerilor din ţară! Posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţă şi de a se „aşeza” la casa lor în România era principalul stimul care îi determina pe unii tineri să opteze să rămână în ţară.

Tinerii care nu vor avea norocul să se numere în primii 2.100 de aplicanţi vor fi obligaţi să scoată în plus din buzunar peste 100.000 de lei! Atât vor plăti în plus tinerii care îşi vor cumpăra o locuinţă de pe piaţa liberă. La fel, tinerii vor plăti sume mult mai mari pentru dobânzi. La perioada de rambursare de 30 de ani, vor trebui să plătească dobânzi cu 107.325 lei mai mult, la un credit mediu de 60.000 de euro.

Prin această măsură, Guvernul PNL dă o lovitură puternică şi pieţei construcţiilor, având în vedere că, creditele prin Prima Casă reprezentau circa 45% din totalul creditelor ipotecare care au o influenţă directă asupra pieţei construcţiilor.

Cinismul si lipsa de scrupule a liberalilor par fara sfarsit, "Romania normala" promisa fiind, la randul sau doar o alta proba de ironie amară“, a scris el. 

Prima casă 2020 ar putea suferi modificări

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a spus că nu ştie dacă va mai fie nevoie de programul Prima Casă şi că va lua cât de curând o decizie în acest sens. 

„Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susţinere, astăzi economia nu este în criză, deci nu ştim dacă mai e nevoie în această formă. Chiar dacă plafoanele la garanţie au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziţie către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susţine singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a spus Cîţu.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis să păstreze Programul Prima Casă, însă suma alocată va reprezenta doar 10% din bugetul alocat Programului Guvernamental în 2019.

Guvernul a decis că Programul Prima Casă din 2020 va beneficia de doar 200 milioane lei. În acest an, plafonul alocat a fost de 2 miliarde lei.

Cum valoarea garanţiilor se ridică la 200 milioane lei, înseamnă că băncile pot acorda credite ipotecare în valoare de 400 milioane lei, dat fiind că garanţia statului reprezintă jumătate din valoarea unui credit.

Interesul pentru Program este în scădere. Potrivit datelor BNR, deşi împrumuturile ipotecare standard au crescut cu 12% în ultimul an, segmentul alocat Programului Prima Casă a scăzut cu 34%.

Prima Casă a devenit un program social, cu reguli mai stricte, iar cu acest plafon alocat se vor putea finanţa aproximativ 2.100 de credite, dacă ne raportăm la valoarea medie a garanţiei acordate anul trecut (94.000 lei, potrivit FNGCIMM).

Prin noul proiect Guvernul urmăreşte acordarea unui credit doar persoanelor cu venituri mici, deoarece la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei.

Suma creşte doar in cazul in care familia are unul sau mai mulţi copii, astfel ca la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu vor depăşi valoarea de 7.000 lei.

Programul “O familie, o casă” va păstra avansul minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei sau din valoarea costului de construire a locuinţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite