Filote, Comisia Europeană: Nu ştim dacă va fi un nou acord cu România, dar avem instrumente să controlăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene, a punctat că cel mai important este ca România să continue să asigure un mediu macroeconomic stabil
Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene, a punctat că cel mai important este ca România să continue să asigure un mediu macroeconomic stabil

Comisia Europeană (CE) nu ştie încă dacă va exista un nou acord cu România, neprimind o solicitare în acest sens din partea Guvernului, dar are instrumentele necesare pentru a menţine consolidarea fiscală sub control, a declarat Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene.

„Cred că investitorii vor să ştie că eforturile de a stabiliza economia şi de a corecta dezechilibrele externe vor fi menţinute. Acest lucru este legat de - puteţi să-i spuneţi zvon, plan, discuţie tematică - despre un posibil program viitor. Cred că toată lumea are nevoie să ştie foarte clar dacă va exista un viitor program. Noi, de exemplu, nu ştim. Citim în presă că există asemenea intenţii, dar nu am fost abordaţi cu o propunere clară în această privinţă, cred că este destul de important“, a declarat Filote, potrivit Mediafax.

Ea apreciază că România nu are nevoie de un asemenea acord pentru bani, având în vedere că nu a utilizat fondurile în programele anterioare, ci probabil ar putea avea nevoie pentru alte motive.

„Pe de altă parte, vreau să vă reasigur că la Comisia Europeană avem instrumentele pentru a păstra consolidarea fiscală în România, chiar fără a avea un acord (balance of payment programme – pentru finanţarea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi), pentru că România este membră UE şi avem un sistem de monitorizare, depistarea problemelor şi recomandări“, a spus Filote.

Filote a punctat că cel mai important este ca România să continue să asigure un mediu macroeconomic stabil, cu politici fiscale stabile, arătând căschimbările de taxe care nu sunt planificate sau bugetate adecvat nu sunt sănătoase pentru business, în special când sunt efectuate într-o manieră ad-hoc.

Ea a explicat că schimbările de taxe şi alte decizii fiscale trebuie luate în contextul bugetului anual, unde poate exista o abordare holistică, şi că trebuie să fie predictibile.

Al treilea acord al României cu FMI şi CE s-a încheiat în septembrie. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că FMI va avea următoarea misiune în România în martie 2016, când Guvernul ar putea discuta încheierea unui nou acord şi termenii acestuia, însă vrea să rezolve şi restanţele din vechiul acord.

Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia Guvernului ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, cu toate că inflaţia se va menţine negativă până la jumătatea anului viitor, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite