Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Finanţele ar pregăti impozitarea afacerilor Bisericii

49
7 Dec 2018 14:30:01
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar fi dat dispoziţii clare subordonaţilor să să calculeze ce sume ar ajunge la buget dacă s-ar impozita activele şi tranzacţiile Bisericii, a declarat senatorul liberal Florin Cîţu.

„Aşa-zisul ministru al finanţelor i-a pus pe oameni din finanţe să calculeze veniturile care ar ajunge la buget din impozitarea activelor şi tranzacţiilor bisericii şi a activelor şi tranzacţiilor din armată. A dat dispoziţii clare ca în cazul în care întreabă cineva să zică că este propunerea ANAF. Aşa se răzbună el şi pe ANAF.
 
Lucrurile sunt serioase. A cerut o situaţie a impozitării celor două domenii în ţările din UE şi a avut discuţii neoficiale pe această temă cu omologii săi din alte ţări UE. S-a ars cu TVA defalcat şi acum vrea să pară transparent.
 
Impozitarea bisericii şi armatei reprezintă din punctul său de vedere, o soluţie pe care să o folosească în situaţia în care deficitul bugetar pentru 2019 trece peste 3% datorită veniturilor la buget în scădere ca urmare a crizei economice din România”, a declarat senatorul.
 
 
Pe site-ul Ministerului de Finanţe sunt înregistrate zeci de instituţii bisericeşti, unele dintre acestea cu obiect de activitate în turism şi media.
 
Astfel, Agenţia de pelerinaj a Bisericii Ortodoxe Române, Basilica Travel, a înregistrat in 2017 o cifră de afaceri neta de 6, 57 milioane de lei, cu peste un milion de lei mai mult faţă de anul 2016.
 
Profitul net înregistrat de Basilica Travel, anul trecut, a fost de 472.984 de lei cu mult sub cel din 2016 (1.520.827 de lei), fiind direcţionat susţinerii activităţii pastoral-misionare a Bisericii precum Radio Trinitas, Tv Trinitas, Ziarul Lumina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Ionescu Ion
7.12.2018, 14:36:01

Teodorovici ala e un mare Bou, cu B mare. De fapt el e mai mare de atat. Impozitezi proprii bani pe care ii dai bisericii? Si apoi ce faci cand se plang ca nu le mai ajung, le cresti sumele acordate? Vai de mama noastra de popor de idioti, ce conducatori ne-am ales...

-7 (15 voturi)
Popa Pius
7.12.2018, 15:39:42

Mai întîi sa taie orice subventii de la stat si apoi sa impoziteze biserica. Ca se mai gaseste cite o toapa sa dea din bugetul prasului milioane la catedrala Mintuirii Neamului Prost cind spitalele se darima si scolile au cacastoarea in fundul curtii...

+10 (12 voturi)
Teoria Conspiratiei
7.12.2018, 16:18:50

o noua diversiune subversiva marca ..., cand Soros a atacat leul romanesc cine era pe valul 'fortelor pietei' de l-a zburat Isarescu ca era sa faca sistemul financiar romanesc praf ?

0 (2 voturi)
M Costi
7.12.2018, 16:22:21

Model de Fake news , bazat pe spusele unui fost bancher , care a primit interdictie de la BNR sa mai activeze in sistemul bancar , fiind dovedit ca autorul unui atac speculativ asupra monedei nationale ! Toate Bisericile si Cultele religioase recunoscute legal in Romania platesc taxe si impozite , exeptiile fiind clar nominalizate in Codul Fiscal.

-5 (9 voturi)
M Costi
7.12.2018, 16:30:25

"...ART. 15 - Reguli speciale de impozitare (1) În cazul următoarelor persoane juridice române, la calculul rezultatului fiscal sunt considerate venituri neimpozabile următoarele tipuri de venituri: a) pentru cultele religioase, veniturile obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activității de cult, potrivit legii, veniturile obținute din chirii, veniturile obținute din cedarea/înstrăinarea activelor corporale, alte venituri obținute din activități economice sau de natura celor prevăzute la alin. (2), veniturile din despăgubiri, în formă bănească, obținute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiția ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent și/sau în anii următori, pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea, în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condițiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată..." Sursa : Legea 227/2015 privind Codul Fiscal

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările