Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Finanţele vor să atragă de pe pieţele internaţionale cel puţin un miliard de euro. Randamentul eurobondurilor ar putea atinge un nou minim istoric

0
21 Oct 2014 14:21:09
Autor: Adina Vlad
Ministerul Finanţelor vrea să atragă de pe pieţele externe cel puţin un miliard de euro
Ministerul Finanţelor vrea să atragă de pe pieţele externe cel puţin un miliard de euro

România a ieşit marţi pe pieţele internaţionale cu eurobonduri la zece ani, potrivit Bloomberg, la un randament indicativ cu 200 puncte de bază peste rata mid swap la zece ani, aflată la 1,12%, ceea ce ar duce randamentul final sub nivelul record obţinut în aprilie, de 3,7% pe an.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat săptămâna trecută, tot pentru Bloomberg, că România intenţionează să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin un miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămâni.
 
Dacă se va închide la 200 de puncte de bază peste mid swap, randamentul final va fi de 3,12% pe an, un nou minim istoric.
 
Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, când România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro.
 
Potrivit Erste Bank, în cazul în care premierul Victor Ponta va câştiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt îngrijoraţi că noul guvern va avea dificultăţi în menţinerea unui deficit bugetar scăzut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente. De asemenea, acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE se va încheia în martie anul viitor.
 
Ministerul Finanţelor ia în considerare accelerarea vânzării de eurobonduri, din cauza riscurilor potenţiale, a a afirmat recent Dumitru Dulgheru, economist al Erste.
 
Randamentele pentru eurobondurile româneşti cu maturitate în aprilie 2024 se situau la 2,71% la finele săptămânii trecute, uşor peste nivelul minim record de 2,66% pe an înregistrat în urmă cu şapte săptămâni.
 
Având în vedere maturităţile celorlalte împrumuturi, singurele finanţări externe care beneficiază de un cost mai redus sunt cele obţinute de la instituţiile financiare internaţionale. 
 
România a atras în toamna anului trecut un împrumut de 700 de milioane de euro de la Banca Mondială, la un cost de 3,5% pe an şi cu scadenţă de 18 ani. Această finanţare nu este însă în piaţă, fiind parte a împrumutului de politici de dezvoltare cu opþiune de amânare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în anul 2012.Mai puteţi citi:

Portofel electronic pentru bonurile de masă. Ce avantaje şi dezavantaje au tichetele eliberate pe card. Beneficiarii de tichete electronice nu vor mai trebui să plătească diferenţe în bani la cumpărarea produselor, dar nici nu vor putea retrage numerar de pe cardurile speciale.
 
Ponta: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie, în baza unei ordonanţe de urgenţă deja redactate de către Ministerul Finanţelor, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.
 
Cum pot bogaţii să pună piedică Fiscului în controlul averilor. Ministerul Finanţelor a publicat Carta drepturilor şi obligaţiilor pentru bogaţii ale căror averi sunt verificate de Fisc, iar documentul conferă persoanelor respective dreptul de a fi anunţate cu 15 zile înainte de începerea inspecţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările