Finanţistul lui Merkel, la Bucureşti. Învăţămintele sale pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, în ce priveşte gradul de îndatorare, are un nivel de 40% din PIB şi trebuie păstrată această valoare, a spus Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, în cadrul conferinţei  evenimentului „România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări”, dedicat investitorilor.


Pentru reducerea şomajului şi a deficitului de forţă de muncă bine calificată, România ar trebui să implementeze modelul educaţiei duale, prin care să fie încurajate toate formele de specializare.

„Toate diplomele trebuie să fie apreciate, nu doar cele universitare”, a mai spus Schauble.

El a completat că există o colaborare foarte bună între ministerele de Finanţe german şi român, iar investiţiile şi schimburile comerciale dintre cel două ţări sunt în creştere.

„Nu trebuie să apară un conflict între investitorii germani şi cei români, între investitorii mari şi mici. Dacă companiile mari au probleme, atunci şi partenerii lor comerciali au probleme. Vrem să ajutăm România să devină atractivă pentru investitori”, a mai spus Schauble.

Acesta este de părere că trebuie obţinute mai multe fonduri UE pentru România. „Şi în planul Juncker am spus că e nevoie să sprijinim investiţiile acolo unde sunt decalaje în Europa”, a completat acesta.

Ministrul german de Finanţe şi-a concentrat discursul pe câteva puncte, referindu-se la principalele provocări cu care se confruntă Europa în prezent.

Votul britanicilor a atras atenţia asupra nemulţumirilor cetăţenilor europeni, este de părere acesta, care a declarat: „Europa nu este în cea mai bună, iar Brexitul a arătat că cetăţenii nu înţeleg ce înseamnă Europa pentru ei. Decizia britanicilor a fost de regretat, dar referendumul ne-a dat un semnal de alarmă. E vorba şi se expresia unor nemulţumiri comune împărtăţite şi de cetăţenii altor ţări ai UE”.

Totodată, siguranţa Europei depinde în special de ţările membre, a mai comentat acesta.  „Fluxurile de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa , dar şi din vecinătatea estică, pot pune în pericol stabilitatea ţărilor. Trebui să distribuim echitabil povara şi trebuie să colaborăm şi cu statele învecinate ca traficanţii de migranţi să fie opriţi. Dacă nu avem succes cu politica de vecinătate, avem de suferit”, susţine Schauble.

Finanţistul german consideră că Europa nu poate fi competitivă la nivel global decât dacă există o uniune economică, mai precis, pe lângă uniunea bancară este nevoie de o „uniune energetică şi în zona digitală”.

Trebuie stimulată mobilitatea forţei de muncă în special în rândul tinerilor şi este nevoie ca „tot mai mulţi tineri să îşi găsească de lucru peste hotare”, mai consideră Schauble.

De asemenea, este nevoie de uniune monetară şi, deşi „România nu este încă membră a zonei euro, stabilitatea acestei zone trebuie păstrată”, a mai spus ministrul de Finanţe al Germaniei.  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite