Firmele aflate în insolvenţă sau care îşi cer intrarea în insolvenţă vor funcţiona după reguli noi. Administratorii vor fi desemnaţi aleatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În circuitul legislativ a intrat recent spre avizare un document potrivit căruia firmele aflate în insolvenţă sau care îşi cer intrarea în insolvenţă vor funcţiona după reguli noi, mult mai drastice decât cele după care funcţionează în prezent.

Normele legale care împiedică organele penale să blocheze contul de insolvenţă sau activele unei firme suspectate de infracţiuni cu prejudicii, după intrarea în insolvenţă, vor fi eliminate, iar neachitarea unei datorii curente va atrage rapid falimentul.

În acelaşi timp, o firmă care îşi cere intrarea în insolvenţă nu îşi va mai putea propune administratorul/lichidatorul, iar intrarea în insolvenţă nu va mai fi posibilă dacă Fiscul nu a fost anunţat în prealabil sau dacă a început deja un control fiscal, până la finalizarea verificării.

Simultan, va fi limitată posibilitatea ca o firmă aflată în iminentă insolvenţă să fuzioneze cu o altă societate pentru a fi radiată din Registrul Comerţului şi va fi limitată cesiunea de creanţe în procedura de insolvenţă.

Prin noile reguli vor fi blocate operaţiunile prin care facturi deja emise sunt stornate prin emiterea altora noi, sub forma unor cheltuieli curente, pentru a fi plătite cu prioritate, iar rangul cu care este înscrisă creanţa în tabelul creditorilor va fi cel de la momentul garantării, fără posibilitate de reevaluare doar pentru ca planul de reorganizare să fie aprobat nejustificat.

Administratorul judiciar va răspunde cu propria avere

O lovitură grea va fi dată şi administratorului special şi celui judiciar, care vor răspunde cu propria avere dacă datoriile curente ale unei firme în insolvenţă vor depăşi cuantumul creanţelor înscrise la masa credală, aceştia urmând să piardă şi dreptul de administrare a firmei dacă termenul de plată a datoriilor curente este depăşit cu 60 de zile.

La fel de important este că falimentul unei firme în insolvenţă va putea fi cerut de orice persoană sau societate faţă de care există o datorie curentă, chiar dacă nu a fost înscrisă în tabelul de creanţe, iar un practician în insolvenţă nu va mai putea fi simultan administrator/lichidator atât la un debitor, cât şi la creditorul acestuia, practică permisă în prezent.

Noile reguli, introduse într-un document ministerial obţinut de Profit.ro, au fost redactate la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi mai aşteaptă doar avizul Ministerului Justiţiei pentru a fi înaintate Guvernului spre aprobare şi aplicare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite