Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs produsele comandate online

9
18 May 2022 17:00:18
Autor: Melania Agiu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis, miercuri, că prevederea conform căreia firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Prevederea se află în Ordonanţa de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern cu privire la facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.
 
„Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea. Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă", a explicat Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern, transmite Agerpres.
 
Acestal s-a declarat convins că normele de aplicare vor detalia procedura în acest caz.
 
„O astfel de măsură, alături de alte măsuri care deja de la 1 aprilie se aplică în relaţia business to business şi care de la 1 iulie vor deveni obligatorii în România, mă refer aici la factura electronică, va contribui alături de alte măsuri, inclusiv digitalizarea ANAF, la posibilitatea ca statul român să poată colecta taxele inclusiv din zona comerţului care se efectuează, aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată", a afirmat Cărbunaru.
 
Întrebat dacă a fost solicitată o opinie de la protecţia datelor, oficialul a transmis:
 
„Ca fiecare act normativ pe care îl discutăm în Guvernul României, toate avizele necesare sunt luate de la iniţiatorii care fac acest demers. Din câte cunosc, nu sunt observaţii pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiţiei, nici de la Consiliul Legislativ. Avem de asemenea avize de la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea Naţională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic şi Social", a arătat Cărbunaru.
 
Purtătorul de cuvânt al Executivului a indicat că, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei care cuprinde şi reglementarea în zona comerţului electronic, intrarea în vigoare se va face la data menţionată în actul normativ.
 
El a mai afirmat că există o diferenţă destul de mare între taxele pe care Guvernul ar urma să le încaseze şi cele încasate.
 
„În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poştale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilităţii secretului corespondenţei, să furnizeze lunar, organului fiscal central informaţii referitoare la trimiterile poştale care au ca şi particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul reţelei poştale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poştale înregistrate”, se arată în document, transmite Hotnews.ro.
 
Ce informaţii vor fi transmise
 
- numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale;
 
- datele de identificare a expeditorului;
 
- numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
 
- adresele de expediţie respectiv livrare;
 
- contravaloarea bunului livrat.
 
Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie şterse automat, după împlinirea acestui termen.
 
Furnizorul de servicii poştale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.
 
Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
18.05.2022, 17:04:12

Big Brother Vor sa stie in orice moment ce faci ,unde mergi ,ce mananci ,ce cumperi si cu ce pret , cu cine te cotzaesti etc .

+4 (6 voturi)
defu gabi
18.05.2022, 17:06:59

Curios, vor sa stie totul dar nu despre mafiotii si condamnatii care fug de sub escorta dupa ce au pagubit statul cu miliarde de euro...

-3 (21 voturi)
Ilie de la sculărie™
18.05.2022, 22:28:10

Prioritati bai baiatule.. Oricum ideea e o prostie care nu se va aplica niciodata pentru ca e imposibil de aplicat. Cum certifici ca persoana X a dat suma aceea curierului? O legitimeaza curierul? :))) Viziune zero! Sa te gandesti la asemenea balarii denota fie ca (1) trebuia sa zici si tu ceva pentru gloata, fie ca (2) nu ai nici cea mai mica intelegere despre platilor din e-commerce.

-1 (3 voturi)
Ilie de la sculărie™
18.05.2022, 22:30:24

Iti dai seama.. ajungem sa il facem pe soferul ala amarat un procesator de date personale pentru ca asa s-a visat azi noapte la guvern dupa ce s-au matrafoxat toti cu babanul la pet.

+1 (3 voturi)
Ivan Constantin
19.05.2022, 01:04:54

Voi platii numai cu bani cash 100%

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările