Firmele pot obţine maximum 800.000 euro prin IMM Factor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele mici şi mijlocii pot obţine până la 800.000 de euro prin cel de-al doilea program de susţinere a IMM-urilor, a anunţat joi Fondul de Garantare, precizând că pentru piscicultură şi acvacultură se pot primi cel mult 120.000 euro, iar pentru agricultură 100.000 de euro.

Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor, cel de-al treilea program guvernamental, derulat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), prin care este susţinut accesul la finantare al IMM.

Costurile de finanţare, în procent de 50% şi costurile de garantare, în procent de 100% sunt acoperite printr-o schema de ajutor de stat, suportată din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

"Sprijinirea sectorului intreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă o prioritate a Guvernului Romaniei, care prin Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, recunoaşte contribuţia acestui  sector de importanţă strategică la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă. IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental, care susţine accesul la finanţare al intreprinderilor mici şi mijlocii, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru pentru finanţarea creditului comercial.

IMM Factor vine ca răspuns la realitatea economică care arată că în România creditul comercial este insuficient dezvoltat, în timp ce în ţări cu economie de piaţă dezvoltată are o pondere importantă ca sursă de finanţare. România ocupă locul 26 între ţările europene în privinţa intermedierii financiare prin factoring, situaţie care trebuie remediată pentru a oferi lichidităţile necesare sectorului antreprenorial, atunci când există vârfuri de plăţi în activitatea IMM-urilor", a informat FNGCIMM.

Schema de garantare a creditului comercial va putea fi accesată până la 31 decembrie 2020, beneficiarii programului având posibilitatea de a obţine de la băncile înscrise în program finanţări de tip factoring acordate pe baza facturilor comerciale şi garantate de stat.

Beneficiarii programului IMM Factor vor fi sustinuţi de o schemă de ajutor de stat, sub formă de granturi, prin care vor fi acoperite costurile de finanţare (dobânda aferentă sumelor avansate de finanţator şi comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare şi administrare creante) în procent de 50% şi costurile de garantare (comisionul de risc şi comisionul de gestiune), în procent de 100%.

"Valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin schema de ajutor de stat este de până la 800.000 euro/ IMM, iar pentru sectoarele pisciculturii şi acvaculturii, precum şi cel al agriculturii, granturile sunt limitate până la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar. Garanţiile vor fi acordate în procent de maximum 50% din valoarea finanţării de tip factoring, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate cu posibilitatea prelungirii finanţării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni", mai arată Fondul.

Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane de lei/ beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanţii pentru o facilitate de factoring este de maximum 750.000 lei. Valoarea finanţărilor, perioada cu trageri şi rambursări pe măsura prezentării, se acordă conform normelor proprii de creditare ale finanţatorilor.

Pot beneficia de garanţii şi ajutor de stat IMM-urile din toate sectoarele de activitate (cu excepţia celor declarate neeligibile potrivit OUG 146/2020), care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale finanţatorilor.

"Susţinerea sectorului intreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă misiunea FNGCIMM şi o prioritate a programului economic de guvernare actual. FNGCIMM ca instituţie specializată a statului pentru acordarea de garanţii, şi-a asumat rolul de liant între mediul de afaceri şi sistemul bancar, iar în acest sens, dedicăm întreaga capacitate operaţională pentru a interveni în economie cu cele mai adecvate şi eficiente măsuri pentru diminuarea efectelor economice induse de pandemie. Performanţele economice şi financiare ale IMM-urilor şi viabilitatea afacerilor, sunt elemente de care depinde evoluţia economică şi socială şi implicit, viaţa fiecăruia dintre noi. IMM FACTOR reprezintă o soluţie la o problemă cu care ştim că se confruntă mediul antreprenorial şi îndemnăm intreprinzătorii să acceseze până la finalul acestui an produsele de factoring ce vor fi oferite de către finanţatori pentru derularea activităţii curente, să beneficieze de granturile de până la 800.000 de euro şi de garanţiile de stat de până la 5.000.000 lei", spune Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Reprezentanţii fondului spun că FNGCIMM reprezintă un pilon important de susţinere şi un vector de implementare al Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prin operaţionalizarea a patru programe noi: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente şi utilaje (asigură accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial) şi Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar).

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiara nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN are trei sucursale, două reprezentanţe şi trei filiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite