Firmele pot plăti taxe, impozite, amenzi şi alte obligaţii pe Ghişeul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiseul.ro este acum disponibil şi firmelor
Ghiseul.ro este acum disponibil şi firmelor

Firmele, persoanele fizice autorizate şi alte entităţi fără personalitate juridică vor putea plăti taxe, impozite, amenzi şi alte obligaţii de plată către bugetul de stat pe Ghiseul.ro.

Până în prezent, Ghiseul.ro se adresa exclusiv plăţii taxelor şi impozitelor şi doar persoanelor fizice.

 „Am promis, ne ţinem de cuvânt! Transformăm cozile în click-uri. Aducem normalitatea în relaţia cu statul: plata online cu cardul pentru obligaţiile plată către stat. Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate şi alte entităţi fără personalitate juridică vor putea face plăţi online pe ghişeul.ro. Firmele vor putea plăti obligaţiile datorate către bugetul de stat. Mai mult, vor putea achita şi taxe, amenzi către alte instituţii”, a scris ministrul Finanţelor Florin Cîţu, pe Facebook.

Joi, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se extinde Sistemul național electronic de plată (SNEP) online, operabil de pe adresa de internet ghiseul.ro. Pe de o parte se extinde baza de utilizatori prin introducerea persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau altor entități fără personalitate juridică. Pe de altă parte, se introduc, pe lângă plata taxelor și impozitelor, toate celelalte obligații de plată către bugetul general consolidat.

Principalul impact al acestei măsuri este transformarea digitală a relaţiei dintre cetăţeni, mediul de afaceri, mediul ONG şi instituţii publice, pe de o altă parte, iar pe de altă parte, reducerea sau eliminarea timpului de aşteptare pentru plata serviciilor publice, facilitarea comunicării dintre sectorul public şi cel privat, precum şi creşterea calităţii serviciilor oferte de entităţile din sectorul public”, arată un comunicat al Guvernului. 

„Prin reglementarea posibilității persoanele juridice de achitare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul ghișeului virtual de plăți, se oferă și reprezentanțiilor mediului de afaceri aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor, iar toate aceste categorii de beneficiari vor putea achita orice obligație de plată către o autoritate/instituție publică (taxe, impozite, tarife, amenzi și alte asemenea) atâta timp cât respectiva entitate este înrolată în SNEP”, arată Guvernul.

În acest scop, toate instituţiile publice care desfășoară activități de încasare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat vor trebui să se înroleze în SNEP şi să accepte toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar în cazul în care optează pentru plata respectivelor obligații utilizând cardul bancar este necesar să îşi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice, prevede Hotărârea.

Utilizatorii instituţii publice care nu deţin sisteme electronice de gestionare a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plăţi cu completarea individuală, manuală, a sumei şi tipului de tranzacţie. 

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare online aferente încasării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul SNEP nu vor depăşi tarifele maximale aprobate prin decizie emisă de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

În cazul tranzacţiilor cu cardul, comisionul perceput de instituţia de credit care acceptă plata este de maximum 1% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mare de 30 de lei. 

În anul 2019, au fost înrolate în ghiseul.ro un număr de 384 instituţii publice locale şi centrale şi au fost înregistrate 1,268 milioane de tranzacţii online, în creştere cu 34% faţă de cele operate în 2018.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite