Fiscalist: Amnistia îi ajută pe datornicii mai vechi, nu pe cei afectaţi de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Benţa explică în ce fel ar putea să îi ajute amnistia şi pe cei afectaţi de pandemie
Adrian Benţa explică în ce fel ar putea să îi ajute amnistia şi pe cei afectaţi de pandemie

Amnistia fiscală anunţată de Guvern îi ajută pe cei care aveau datorii mai vechi, de dinainte de luna februarie, iar cei afectaţi de pandemie nu vor fi cu adevărat ajutaţi, arată o analiză realizată de consultantul fiscal Adrian Benţa.

„Amnistia propusă de autorităţi e bună de principiu, însă ajută puţin operatorii economici afectaţi de reducerea activităţii generată de pandemia generată de virusul SARS COV 2”, afirmă fiscalistul.

Potrivit comunicatelor de presă şi articolelor de presă din ultimele zile, se va adopta o amnistie fiscală în sensul anulării dobânzilor şi penalităţilor pentru obligaţiile restante la data de 31 martie 2020, cu condiţia plăţii debitului principal până la data de 15 decembrie 2020. Pe cale de consecinţă executarea silită nu va fi operabilă pentru aceste datorii.

„Să vedem însă în caz concret cine sunt operatorii economici ce au datorii scadenţe bugetare la 31 martie 2020. Sunt cumva acei operatori economici ce au datorii la buget generate în perioada pandemiei, iar anterior nu au avut obligaţii restante? Răspunsul este NU. Fac cumva obiectul amnistiei acei operatori economici ce au plătit la termen taxele scadente anterior crizei medicale, iar când a început pandemia nu pot achita impozite? Răspunsul este NU!”, explică Adrian Benţa.

Potrivit lui, prin raportare la cadrul normativ existent, în data de 21 martie 2020 a fost publicată OUG nr. 29/2020 ce aduce o prorogare a scadenţei tuturor obligaţiilor ce ar fi avut termen de plată după adoptarea ordonanţei, până la 30 de zile de la terminarea stării de urgenţă!

Deci cine are datorii scadente la 31 martie 2020? Pentru obligaţiile fiscale ale lunii februarie 2020 scadenţa principalelor impozite (TVA, impozit pe salarii, asigurări sociale) pentru cei cu plata lunară ar fi fost în data de 25 martie 2020. Aceste datorii nu sunt scadente la 31 martie 2020 tocmai pentru că a fost adoptată OUG nr. 29/2020 cu prorogarea tremenului.

Pentru agenţii economici mai mici cu datorii aferente la trimestru I din anul 2020, obligaţia plăţii impozitelor ar fi fost în 25 aprilie 2020 - termen prorogat.

„Să facem un pas înapoi - scadenţa obligaţiilor bugetare pentru luna ianuarie 2020 este în data de 25 februarie 2020 pentru agenţii economici cu plata lunară a taxelor. Deci aceştia sunt cei ce beneficiază de amnistie. Adică cei ce înregistrează obligaţii fiscale din alte cauze decât pandemia de coronavirus din 2020”, afirmă Benţa.

Cu alte cuvinte, spune consultantul fiscal, vor face obiectul amnistiei, conform actualului cadru normativ, datoriile bugetare ale operatorilor economici ce înregistrează datorii bugetare aferente perioadei de până la data de 31 ianuarie 2020 şi nu cei ce au datorii scadente născute pe perioada pandemiei - februarie la zi, sau pe perioada stării de urgenţă 14 martie 2020 - 14 mai 2020.

„Sunt ferm convins că şi operatorii economici cu datorii aferente perioadei până la la 31 ianuarie 2020 sunt afectaţi de criza apărută ulterior, însă nu aceste datorii fac obiectul amnistiei. Prin urmare, dacă vrem cu adevărat să ajutăm operatorii economici afectaţi de pandemie, amnistia trebuie să se refere la obligaţii cu scadenţă la buget cu data de 14 iunie 2020, ce reprezintă termenul de 30 de zile de la terminarea stării de urgenţă conform legislaţiei existente.

Aşteptăm adaptarea acestei amnistii şi pentru operatorii economici ce au plătit la scadenţă taxele în perioada anterioară crizei medicale, iar ulterior pe perioada crizei nu pot să achite taxele la scadenţă din cauza acestui virus”, conchide fiscalistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite