Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fiscul a blocat sute de TIR-uri la graniţă. Retailerii avertizează că românii pot rămâne fără legume şi fructe de Paşte

38
13 Apr 2019 11:40:38
Autor: Afrodita Cicovschi

Acţiunea „Demetra”, declanşată de ANAF pentru a depista legalitatea transporturilor de legume şi fructe, a dus la blocaje uriaşe în punctele de trecere a frontierelor. Marii retaileri avertizează că legumele şi fructele sunt produse perisabile şi că românii pot rămâne fără aceste produse de Paşte.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a transmis vineri că există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, iar aceasta se deteriorează.
 
Blocajul durează deja de peste o zi si afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă, a informat asociaţia.
 
"Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autorităţile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte", au adăugat reprezentanţii aceleiaşi Asociaţii.
 
 
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are în acest moment următorii membri: Auchan, Artima, Dedeman, Hornbach, Mobexpert, Brico-Depot, Kaufland, Penny, Carrefour, Lidl, Profi, Cora, Mega Image, Selgros, Decathlon, Metro, Columbus AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce si membră a Confederaţiei Patronale "Concordia".
 
ANAF a anunţat joi că demarează la nivel naţional acţiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor. 
 
„Din dispoziţia ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Mihaela Triculescu, inspectorii antifraudă controlează achiziţiile intracomunitare şi importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei şi reţelele de vânzare en-gros şi en-detail ale acestor produse.
 
Pentru prevenirea şi combaterea fraudei fiscale şi vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor şi fructelor până la vânzarea către consumatorul final, cu precădere în legătură cu legalitatea achiziţiilor intracomunitare şi importurilor, corectitudinea actelor de provenienţă şi de însoţire a produselor, corespondenţa cu realitatea a facturilor, chitanţelor şi bonurilor fiscale”, informa ANAF.
 
Anterior, preşedintele PSD Liviu Dragnea a avertizat ANSVSA, Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe "de contrabandă", actualii angajaţi instituţionali vor fi înlocuiţi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

arogantu
13.04.2019, 12:18:51

Si uite asa va creste pretul de achizitie cu inca cativa banuti ( nu datorita comerciantilor si datorita statului care este incapabil sa gestioneze intrarea camioanelor in tara ) . Traiasca lica flausatu si camarila psdista

+5 (5 voturi)
Mitica Bugulejdeanu
13.04.2019, 13:09:18

Asta duce sigur la scumpiri insa idiotilor de pisdilici nu le pasa!!! De ce sa fie bine cand poate fi rau!!!?? Gibonul pisdilic cand nu are ce face ia un bat si se scarpina in cur pana isi face rana!!

+4 (4 voturi)
_wakki m
13.04.2019, 12:56:50

ăsta este felul pizedeilor de a cere șpagă de la AMRCR

0 (4 voturi)
aşa şi aşa
13.04.2019, 13:02:17

Gunoaiele roşii, telecomandate de rahatul dragnea, creează orice diversiune, de orice natură, cu orice preţ, indiferent de consecinţe pentru populaţie, doar, doar, reuşeşte groparul României să distragă atenţia de la propriile belele... Dar nu ţine, drumul lui spre Jilava e pavat cu cele mai bune intenţii... Pînă aici i-a fost gunoiului cu mustaţă....

+3 (3 voturi)
🖕
13.04.2019, 13:03:06

Ce vrea să depizdează Trișculescu, la ordinul derbedeului Dragne?

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (38)