Fiscul a luat cu asalt tranzacţiile cu monede virtuale. FBI a arestat deja unul dintre creatorii OneCoin pentru fraudă în sistem piramidal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF au pus sechestru de  activele financiare ale OneCoin din România, pentru a recupera un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei provocat statului prin neplata TVA şi a impozitului pe venit. În urmă cu câteva zile, FBI a arestat unul dintre fondatori pentru fraudă în sistem piramidal.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei, compus din taxă pe valoare adăugată şi impozit pe venit, cauzat bugetului de stat de către reprezentanţii unei firme din România.

Aceştia au încasat, fără a declara, 7,59 milioane de lei din vânzarea în sistem de vânzări de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care conţin produse ”educaţionale”, dispozitive de ”minare” şi investiţii pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin. 

Respectiva monedă este recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricţionat, dedicată tranzacţiilor dintre membrii comunităţii OneCoin. 

Pentru a păstra aparenţa legalităţii, reprezentanţii firmei declarau şi plăteau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, în timp ce sumele încasate erau virate ulterior către o firmă cu sediul în altă ţară.

Această firmă era utilizată doar pentru a transfera sumele de bani încasate urmare activităţii desfăşurate pe teritoriul naţional, fără a avea alte relaţii economice cu firma românească. 

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au instituit măsuri asigurătorii asupra activelor financiare identificate şi au sesizat organele de urmărire penală specializate. 

„Atenţionăm deţinătorii de monede virtuale să se asigure că respectă toate obligaţiile fiscale aferente obţinerii de venituri din tranzacţii cu aceste monede”, avertizează Fiscul. 

Creatorii OneCoin, acuzaţi de FBI de fraudă

În urmă cu câteva zile, FBI anunţa că, după mai multe luni de cercetări, i-a acuzat pe creatorii bulgari ai OneCoin, utilizat şi în România, de fraudă în sistem piramidal, prin care investitorii din întreaga lume cu peste ar fi fost prejudiciaţi cu o sumă de aproximativ 4 miliarde de dolari.

Concret, autorităţile din Statele Unite l-au arestat pe bulgarul Konstantin Ignatov pe Aeroportul Internaţional Los Angeles. Sora lui a rămas în libertate, dar a fost acuzată şi ea de fraudă şi spălare de bani.

"Înculpaţii au creat o companie emitentă de monede virtuale în valoare de miliarde de dolari, bazată integral pe minciuni şi înşelăciune. Ei au promis randamente mari şi risc minim, însă afacerea a fost o schemă. Investitorii au fost fraudaţi", a spus Geoffrey S. Berman, procurorul federal din Manhattan, arată FBI într-un comunicat. 

Reamintim că, în urmă cu ceva timp, un grup de oameni de afaceri a realizat cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin din România, de aproape 2 milioane de euro, iar tranzacţia, realizată prin intermediul platformei DealShaker, a vizat un teren din Băicoi, judeţul Prahova, pe care urmează să fie realizat un cartier de locuinţe.

Potrivit datelor din platforma de tranzacţionare DealShaker, investitorii au plătit 89.588,38 OneCoin pentru terenul de 7.000 mp situat pe DN1  Ploieşti-Braşov.

Suma reprezintă echivalentul a aproape 2 milioane de euro.

Potrivit experţilor DealShaker, este cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin realizată vreodată în România, pe platforma de ecommerce, acolo unde sunt prezenţi peste 30.000 de parteneri din ţara noastră.

Prin intermediul DealShaker se comercializează anual milioane de bunuri şi servicii, din toate domeniile, de la produse de îmbrăcăminte, alimente, servicii turistice, terenuri, maşini etc.

Tranzacţiile se realizează cu OneCoin, o monedă digitală bazată pe criptografie. La fel ca si codul de bare, sau seria trecută pe o factura, fiecare monedă digitală este unică.

Spre deosebire de alte criptomonede precum Bitcoin, OneCoin este folosită exclusiv pentru tranzacţiile dintre persoanele membre ale comunităţii, pe platforma DealShaker.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite