Fiscul porneşte tăvălugul popririlor pe pensii. Exemple de datorii pentru care pot fi blocate conturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensionari pensie FOTO Adevărul

Popririle pe pensii au fost suspendate pe toată perioada stării de urgenţă, care s-a încheiat pe 14 mai, plus încă 60 de zile după terminarea acesteia, ceea ce înseamnă că, începând de marţi, 14 iulie, acestea pot fi reluate, scrie avocatnet.ro.

Potrivit OUG nr. 32/2020, popririle pe pensii au încetat să se aplice, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens.

„Pe perioada instituirii stării de urgenţă prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, fiscale, financiare şi comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituţii fără alte formalităţi din partea beneficiarilor acestor drepturi”, scrie avocatnet.ro, citând versiunea actuală a OUG nr. 32/2020, modificată prin OUG 53/2020 spre jumătatea lunii aprilie.

Ce popriri au fost suspendate

La 3 aprilie 2020, Casa Naţională de Pensii Publice înştiinţa pensionarii că nu mai pot fi efectuate popriri dispuse în baza titlurilor executorii emise/realizate de către:

organul fiscal central, în vederea executării silite a creanţelor datorate bugetului general consolidat;

organele fiscale locale, în vederea executării silite a creanţelor datorate bugetelor locale;

casele teritoriale de pensii, în vederea recuperării creanţelor bugetare reprezentând debite provenite din prestaţii de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale pentru care s-a luat măsura recuperării prin reţinere/compensare;

executorii judecătoreşti, pentru recuperarea creanţelor comerciale, inclusiv cele aferente contractelor de credit bancar învestite cu formulă executorie.

„La data publicării OUG nr.32/2020 prestaţiile aferente lunii aprilie a.c. erau deja comunicate la plată, însă trebuie precizat că sumele reţinute în luna aprilie vor fi restituite odată cu plata drepturilor aferente lunii mai 2020, conform prevederilor ART. XVIII, alin.(3) din OUG nr.32/2020”, arăta CNPP.

Exemple de datorii pentru care Fiscul poate demara procedura popririi:

Potrivit ultimelor modificări aduse Codului fiscal, se percepe impozit pe venituri suplimentare, indiferent de calitatea persoanei fizice (salariat sau pensionar) dacă acestea sunt obţinute din: 

a) activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă; 

c) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

Nu au obligaţia completării subsecţiunii contribuabilii care au realizat venituri din arendă şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi care nu au început activitatea în luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior celui de raportare nu sunt îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente. 

d) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 

e) piscicultură şi/sau silvicultură; 

f) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar; 

g) alte surse. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite