Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fiscul a suspendat până la 1 decembrie ordinul care a creat haos în vămile de la frontierele cu statele din afara Uniunii Europene

1
19 Nov 2013 10:13:49
Autor: Adina Vlad
În Vama Porţile de Fier I, la intrarea în ţară din Serbia, s-au format vineri cozi de peste 300 de maşini, iar călătorii au aşteptat peste cinci ore  FOTO Adevărul
În Vama Porţile de Fier I, la intrarea în ţară din Serbia, s-au format vineri cozi de peste 300 de maşini, iar călătorii au aşteptat peste cinci ore  FOTO Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat, până la 1 decembrie, ordinul privind noile restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente care pot fi aduse din afara Uniunii Europene, după aglomeraţia din vămi determinată de aplicarea prevederilor, implicit completarea „Declaraţiei cu bunuri fără caracter comercial“.

„Ordinul preşedintelui ANAF privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, a fost suspendat temporar şi va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013“, a anunţat agenţia, printr-un comunicat.
 
Decizia vizează un „nivel crescut de siguranţă şi confort“ pentru cetăţenii ale căror bagaje nu conţin bunuri care să facă obiectul unor scutiri sau restricţii, potrivit sursei citate. „În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri“, arată ANAF.
 
Restricţiile aplicate de vineri la vămile noastre cu ţările din afara Uniunii Europene, care presupun şi completarea unei declaraţii cu bunurilor aduse în România, au creat un haos uriaş la frontiere: cozi kilometrice şi ore bune de aşteptări. La mai puţin de 24 de ore, ordinul a fost suspendat.
Încercarea Fiscului de a combate evaziunea fiscală creată prin introducerea în ţară a unor mărfuri în vederea comercializării lor pe piaţa neagră s-a transformat vineri într-un haos total la vămile de la frontierele externe ale comunităţii europene – Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Sute de maşini au format cozi kilometrice, iar cei care doreau să intre în ţară au avut de aşteptat mai multe ore, totul din cauza unui formular. 
 
Mai exact, începând de vineri, 15 noiembrie, la frontierele cu statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene se aplică instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra bunurilor introduse de călători pe teritoriul României în bagajele personale. Sunt vizate băuturile alcoolice, ţigările, carburanţii, uleiul, zahărul, dar şi fructele şi legumele proaspete. Aceste bunuri pot fi introduse în ţară o singură dată pe săptămână şi în anumite cantităţi. Instrucţiunile au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi au fost aprobate prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). 
 
Revoltă în Vama Albiţa! Un ordin emis de Ministerul de Finanţe a creat haos şi a fost nevoie de intervenţia mascaţilor. Sute de basarabeni care vor să intre în România prin cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării aşteaptă de ore bune la coadă, după ce condiţiile de intrare ţara noastră s-au schimbat începând cu această noapte.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
19.11.2013, 14:21:25

Ordine de cco ca de obicei ca cei ,care le 'emit'. Nimic nu functioneaza,orice ordonanta e retrasa apoi,pt ca-s pline institutiile de analfabeti cu cartoane cumparate. Te apuci sa blochezi lumea in vama pe 2 zile... Astia la privat ar crapa de foame,dar la stat au troaca mereu plina chiar daca habar n-au pe ce lume se afla.

Modifică Setările