Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fitch: Sistarea gazelor ruseşti ar trimite o undă de şoc macroeconomic în toată Europa Centrală şi de Est. Cât de vulnerabilă este România

6
6 Jul 2022 08:05:59
Autor: Afrodita Cicovschi

UE ar putea avea nevoie de mai mult de 3 ani pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării cu gaz rusesc, potrivit Fitch Ratings, care avertizează că o întrerupere bruscă a livrărilor din Rusia ar trimite o undă de şoc macroeconomic în toată Europa Centrală şi de Est.

Europa Centrală şi de Est (ECE) s-ar confrunta cu un şoc macroeconomic de amploare în cazul opririi livrărilor de gaz rusesc, arată Fitch într-un raport privind impactul potenţial al raţionalizării gazelor naturale asupra ratingurilor suverane din regiune, citat de Profit.ro.
 
România, Polonia şi Lituania sunt cel mai puţin vulnerabile într-un astfel de scenariu, indică Fitch, deoarece au acces la surse alternative de aprovizionare sau dispun de o producţie internă semnificativă de gaze naturale.
 
Slovacia, Ungaria şi Cehia ar fi cel mai puternic lovite.
 
Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovenia sunt fie mai puţin expuse, fie au elaborat planuri de urgenţă.
 
Un astfel de scenariu s-ar reflecta în creşteri economice reduse sau chiar negative pentru ţările din regiune, care s-ar confrunta cu potenţiale consecinţe sectoriale, cu o inflaţie mai mare şi cu o presiune susţinută asupra deficitelor publice şi a nivelului datoriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

iosif kiszely
6.07.2022, 08:58:12

Conducatori UE au facut sau au comandat un asemenea studiu care sa le arate ce se va intampla daca rusi ar sista livrarea gazelor. Sunt convins ca economia germana ar suferi si implicit si economia noastra. Cu toate ca Ungaria are un contract pe 15 ani cu Gasprom va avea de suferit fiind influentata de economia Germana. La fel si economia Chehie si Bulgariei. Masurile de sanctionare a Rusiei sunt mai mult o autosanctionare a UE, iar efectele se vor vedea in capacitatea UE de a fi economie concurentiala pe plan mondial. In ce priveste tehnologiile inovative sunt si in Rusia. O tara vcare dispune de tehnologia spatiala de varf, armament sofisticat, etc. nu cred ca va duce lipsa de inovatii, iuar materiile prime sunt la dispozitie. Conducerea UE va trebui sa analizeze corect situatia pentru a nu intra intr-o vrie nedorita.

+1 (9 voturi)
Ionica Porumbel
6.07.2022, 09:41:57

Pentru „alba-neagra” nu le trebuie nici un studiu. Rezultatul este cel pentru care trag.

-1 (1 vot)
lucian Marius
6.07.2022, 10:12:11

Pentru Germania este cel mai grav si este sxclusiv vina lui Merkel,Grav e ca o sa suferim toata UE din cauza asta.Cand 11 ani (din 2011) mergi ca boul spre Oradea si constati ca de fapt tu vrei sa ajungi in Bucuresti nu poate fi vina nimanui in afara de tine.

-1 (3 voturi)
Catalin Adamescu
6.07.2022, 10:38:40

Atat timp cat capacitatea economica a Germaniei / UE de a fi concurentiala pe plan global, este puternic influentata de gazul rusesc, asta inseamna ca avem de aface cu niste sub-economii, niste economii slabe, care s-au dezvoltat dupa niste criterii imorale si nesanatoase, prin concubinaje frauduloase cu imperii totalitariste, precum Rusia, iar cresterea econiomica generata de relatii frauduloase este falsa, si trebuie ... rectificata. Toate tarile care au finantat economia de razboi si genocid a Rusiei in ultimii 30 de ani , in frunte cu Germania, Ungaria, China, etc ... trebuiesc judecate si condamnate cot la cot cu Rusia de un nou tribunal international care sa judece crimele de razboi din Ucraina, penrtru ca acerste actiunii intra in aceeasi sfera de criminologie ca si crimele judecate de Tribunalul de la Nurenberg. Asa-zisele sanctiuni economice impotriva Rusiei ... nu sunt nici pe departe in masura sa atraga responsibilitatea Rusiei pentru faptele de crima si genocid pe care le comit la nivel individual si statl in Ucraina. Nu exista nici un fel de legatura intre ... fapta / prejudiciu ... si sanctiune. Singura metoda efectiva de Justitie si Restabilire a Ordinii Statale incalcata de Rusia, este angajarea directa pe capul de lupta a Rusiei ... care nu este numai un drept al ONU (nu al NATO a se face distinctia) ... ci o obligatie expresa a statelor care s-au angajat in garantarea securitatii Ucrainei in schimbul de-nuclearizarii. Orice altceva de la sanctiuni de forma pana la arme trimise pe sustache (a se intelege de oricine altcineva da nu de Germania si nu prin Ungaria) ... sunt praf in ochi prostilor. Si nu in ultimul rand ... Iosif Kiszely nu este singurul ungur care se plange pe internet ca ii ingheata curul de frig la 17-19 grade in iernile blande si in climatul temperat in care stramosii lui au avut inspiratia sa isi aseze corturile ... ungurii sunt foarte frigurosi ... trebuiesc incalzi in mod adecvat de gazul lui Putin pe care il dau practic pe gratis ... ca sa inchida ochii la crimele regimului putinist si sa curvitza de Orban sa ii faca toate jocurile din UE ... care fie vorba intre noi nush ce cauta Ungaria acolo fiind o tara fara resurse fara talente, fara nimic de oferit ... in afara de cateva hectare de teritoriu pe care le-au furat acum 1000 de ani ... si au reusit sa le tina prin astfe de jocuri si concubinate politice de 2 lei.

-2 (4 voturi)
Goguţă
6.07.2022, 11:28:45

Domnule toate economiile modiale sunt strans legate de resursele pe care le primesc din alte tari mai putin dezvoltate. Asa ca analiza dumneavoastra pleaca de la o premisa falsa. In ce priveste ONU mai exista ? Nu de alta dar nimeni nu-l ia in seama, vezi de exemplu invazia SUA in Panama, razboiul din Iraq, etc.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările