Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu a declarat că nu are în vedere reducerea programului de muncă sau a salariilor bugetarilor

4
23 Nov 2020 20:47:50
Autor: Cristina Morozan
Ministrul finanţelor a precizat că datorită măsurilor luate până acum ”avem astăzi o revenire aşa de puternică” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul finanţelor a precizat că datorită măsurilor luate până acum ”avem astăzi o revenire aşa de puternică” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că nu se are în vedere reducerea programului de muncă al bugetarilor sau al salariilor în acest sector, întrucât ”astfel de măsuri accentuează criza economică şi efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă”.

Florin Cîţu a fost întrebat, luni seară, într-o conferinţă de presă, despre o eventuală reducere a programului de muncă şi a salariilor pentru bugetari şi a afirmat: ”Opinia noastră a fost foarte clară, la începutul anului. Am anunţat că, într-un an cu criză economică, în care economia are o contracţie de 4,2 la sută, o criză economică provocată de o criză de sănătate, am reuşit să avem încasări la bugetul de stat, mai mari decât în 2019, când economia creştea cu peste 4% şi după ce am eliminat taxele. Nu luăm astfel de măsuri, din contră. S-a demonstrat şi în 2008 - 2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică şi efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă”. 

Ministrul finanţelor a precizat că datorită măsurilor luate până acum ”avem astăzi o revenire aşa de puternică”. 

”Am avut o politică  fiscală relaxată. De fapt, lecţia crizei din 2008 este una simplă, este nevoie de  relaxarea politicii fiscale şi a politicii monetare. Politica fiscală anul acesta s-a relaxat şi politica monetară a făcut paşi importanţi, dar am spus şi o repet, atu-ul important al acestei economii în perioada următoare o reprezintă faptul că avem spaţiu de relaxare a politicii monetare. Este în continuare spaţiul de relaxare a dobânzilor, pentru că România are cea mai mică inflaţie dintre  cele 4 ţări Polonia, Ungaria, Cehia, dar are cea mai mare dobândă. Avem loc de relaxare, politica fiscală rămâne relaxată, asta e recomandarea Comisiei Europene, e recomandarea altor instituţii internaţionale”, a mai afirmat ministrul Finanţelor. 

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, afirmă că statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparaţie cu regiunea, şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli. 

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, consideră Lazea, posibile soluţii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările să fie cvasi-îngheţate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

muresan anna
23.11.2020, 21:11:15

Grav domnule Catu! Nu spunea presedintele ca vom suporta toti costurile pandemiei? Bugetarii au trait pana acum ca-n sanul lui Avram, deci despre ce vorbim? Sectorul privat s-a cocosat de efectele pandemiei,doar ei.Va imprumutati in continuare ca sa ingrasati bugetarii?

+1 (3 voturi)
George Petru Manea
23.11.2020, 23:39:35

Sityatia se afla in echilibru precar tinind cont si de pandemie. Ne imprumutam fiindca nu se poate altfel. Nu pot fi facute ca atare peste noapte disponibilizari care nu pot fi preluate imediat pe piata muncii ; se va face acest lucru treptat, iar masurile vor fi probabil graduale si atente. Nu pot fi admise convulsii si drame sociale . Proiectul recalibrarii personalului bugetar necesita legi clare si ample . Se va trece in mod sigur la reforma administrativa ; exista mii de comune minuscule care isi intretin personalul cu bani de la buget ; mii de primari, viceprimari, zeci de mii de consilieri si personal care munceste degeaba la nimic . Reforma administrativa completata de informatizare, recalificarea si directionarea fortei de munca spre sectorul privat presupune insa un parlament cu oameni noi si destoinici . PSD va fi in opozitie ; speram sa nu isi pastreze caracterul sau malign, dar sperantele sint cam slabe .

dobrita sorin
23.11.2020, 21:49:00

Catule, in ce lume traiesti? Pentru voturi ne omori pe toti? Nu vezi ca-s mult prea multi si nepermis de multi sunt inutili?

+1 (3 voturi)
Alexandru Preda
24.11.2020, 03:03:31

.. Medicii și profesorii vad ca le stau în gat patronasilor. Pai sa renunțe la serviciile lor. Asa, putina demnitate, patronasilor!

Modifică Setările