Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu: Deficitul bugetar ar putea depăşi 5% din PIB

2
30 Mar 2020 20:52:34
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V” în a doua jumătate a anului
Florin Cîţu se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V” în a doua jumătate a anului

România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni, însă pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăşi 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pentru Reuters, informează Agerpres.

România, care până în prezent are 1.952 de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 47 de decese, a declarat starea de urgenţă în data de 16 martie şi Guvernul de la Bucureşti a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB. Măsurile variază de la garantarea liniilor de credit şi subvenţionarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri până la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic.

Florin Cîţu a spus că trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costă patru miliarde de lei pe lună.

„Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună”, a spus ministrul Finanţelor, adăugând că o revizuire a bugetului ar putea fi aprobată în cursul zilei de marţi.

Întrebat dacă România va cere un credit de la Fondul Monetar Internaţional în cursul acestui an, aşa cum a făcut pe perioada crizei financiare mondiale din urmă cu un deceniu, Cîţu a răspuns „nu am în vedere acest lucru la momentul actual”.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a spus Cîţu.

Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB.

Analiştii avertizează că spaţiul fiscal al României necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece România se confruntă cu o adâncire a deficitului de cont curent, iar măsurile fiscale generoase aprobate înaintea alegerilor locale şi parlamentare din acest an au pus presiuni asupra perspectivelor de rating.

Cîţu a declarat pentru Reuters că se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V” în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să îngheţe producţia în loc să facă concedieri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Herr Hoher
30.03.2020, 22:12:31

Bah Cartzule nu meriti tu niste pumni in capatzana? Nu ai zis cu cu ciocu tau ca te-ai imprumutat ca sa-ti ajunga pana in 2021. Gata, i-ai si halit? Sau intrat in pusculita PNL?

Wood Vivian
31.03.2020, 04:46:03

Comentariu considerat abuziv.