Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu, despre reforma aparatului bugetar: „Nimeni nu ştie cu cât trebuie redus ca să funcţioneze optim“

13
3 Jul 2020 08:26:41
Autor: Călin Gavrilaş
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor                                                                                 FOTO: gov.ro
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor                                                                                 FOTO: gov.ro

Ministrul Finanţelor a declarat că va continua reforma aparatului bugetar, dar atunci când te lupţi cu un sistem şi sistemul se luptă cu tine.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat într-o emisiune televizată că va continua politica de reformare a aparatului bugetar, deşi viteza cu care se întâmplă acest lucru nu este cea dorită de el.

„Eu am spus că cea mai bună reformă este informatizarea sistemului public, e cel mai obiectiv mod de a face reformă. Dar uitaţi-vă ce se întâmplă când faci reorganizări într-un minister, când te lupţi cu un sistem şi sistemul se luptă înapoi cu tine. Dar noi am promis acest lucru, am promis că vom face reforma aparatului public şi vom continua. Nu ne vom opri. Eu nu mă voi opri, colegii mei nu se vor opri. Vom face acest lucru. Este mai greu decât cred că se aştepta oricine, bineînţeles, a fost şi perioada de criză, dar este un lucru pe care l-am promis şi îl vom duce la capăt", a precizat Florin Cîţu, citat de Digi 24.

Ministrul a mai spus că, în acest moment, nu se ştie exact cu cât ar trebui redus aparatul bugetar pentru ca acesta să poată funcţiona optim. Reducerea va fi una „naturală”, realizată prin reaşezarea sistemului administrativ pe principii moderne.

„Nu ar trebui să spunem noi cu cât. Eu spun că în urma reaşezării sistemului administrativ pe principii moderne, ceea ce fac acum la Ministerul Finanţelor Publice, şi prin informatizare se va duce natural către acea formulă magică. Nimeni nu ştie cât trebuie redus ca să funcţioneze optim, dar, dacă luăm câteva lucruri esenţiale şi principii de bază şi cu informatizarea în acelaşi timp veţi vedea ca vom reuşi", a explicat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi:

Cîţu, despre majorarea pensiilor: O creştere de 40% este dezastru pentru România, într-o perioadă de criză

Florin Cîţu: În programul de relansare nu apar nici taxe, nici impozite noi. Le vom arăta românilor că nu mai trebuie să plece în alte ţări să muncească 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Andreas TSA
3.07.2020, 08:35:01

30% pentru inceput. Hartii pot face imprimantele etc.etc.

+4 (4 voturi)
Sorin Constantin
3.07.2020, 09:01:39

@ Andreas..., dom ministru liberal doar ce continuă ce încă nu a început, încă, și nu și-a propus nimic, pentru că nu a planificat nimic...păi cum să rărească numărul angajaților statului ? Păi ăia de la început, cînd a fost informat că la instituția X este un post liber, care este bibliografia, cît și cui trebuie să dea o atenție, etc. , etc...Păi ăia angajați pe vremea USL, PSD +(PNLPC), păi pe vremea aia de devălmășie nu erau angajați doar inițiații ? Și acum să-i dea afară, pe motiv că sînt prea mulți și inutili ?

-1 (1 vot)
niki nikita11
3.07.2020, 08:41:44

da, catu are dreptate. toate institutiile astea au o rezistenta fantastica(prin angajati) la reformare daca asta nu inseamna bani mai multi pt ei si nici un efort extra. asta e adevarul. ai milion jumate de oameni dependenti de sectorul bugetar din care 1000 lucreaza la reformari din varful piramidei, reformari neacceptate si neimplementate de restul. chestie de educatie iar ;). ca sa reformezi sistemele astea fara sa dinamitezi inainte, costa foarte mult si trebuie sa zdrobesti orice rezistenta la reformare... o gramada de lucru. Sau sa angajezi alti oameni care vor accepta noul sistem fiindca nu-l stiu pe cel vechi. Intre-o oarecare masura se vede asta si la privat: vrei sa schimbi modul de lucru, sa informatizezi, jumate din oameni se incrunta sau chiar pleaca - cei noi care vin nu au probleme sa asimileze noul sistem. Dar la firme lucrul asta se poate impune, la stat nu prea.

0 (2 voturi)
ovidiu preda
3.07.2020, 08:42:20

asta e de o prostie rara

-1 (3 voturi)
Florin Ioanid
3.07.2020, 09:01:02

În primul rand trebuie depolitiza totul. Trebuie redus numărul ministerelor și al agențiilor guvernamentale. Astea nu sunt altceva decât locuri călduțe pentru clientela de partid. Apoi o reforma administrativa, reducerea numărului de primarii. Trebuie sa ai bile mari sa intri în piloși ăștia ce stau pe salarii de mii de euro și freacă menta toată ziua.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)