Florin Cîţu: Ministrul de Finanţe se retrage din Banca lui Putin. Nu şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Eduard Enea
Florin Cîţu FOTO Eduard Enea

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a explicat pentru Europa Liberă, că România nu mai este reprezentată de ministrul de Finanţe în Banca Internaţională de Investiţii, fosta bancă a ţărilor comuniste, care până cu puţin timp în urmă a avut sediul la Moscova.

„În primele zile (de când am devenit ministru, n.r.) am ieşit din acea bancă rusească în calitate de ministru”, a spus Florin Cîţu, pentru Europa Liberă, explicând că este un mesaj clar că „România se întoarce spre partenerii strategici, NATO şi Europa”.

Nivelul de reprezentare al României în cadrul băncii a coborât la nivelul de secretar de stat, dar ministrul de Finanţe spune că, deocamdată, nu se pune problema ieşirii României din această structură.

„Nu s-a discutat retragerea României din Banca de Investiţii în acest moment. Nu mă mai gândesc la aşa ceva, voiam doar la nivel de ministru să nu fim reprezentaţi în această bancă”, a mai spus Florin Cîţu care punctează că este o promisiune pe care a făcut-o înainte să devină ministru şi pe care nu vrea să o încalce.

Subiectul Băncii Internaţionale de Investiţii a devenit unul fierbinte în momentul în care actualul ministru de Finanţe l-a acuzat pe Eugen Teodorovici, predecesorul său, că ar avea imunitate diplomatică oferită de Moscova şi că nu plăteşte taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii. Pe atunci, senatorul liberal Florin Cîţu atrăgea atenţia că, până în noiembrie 2018, România era reprezentată la BII de un secretar de stat şi de un director, numiţi de ministrul de resort (ordinul despre care vorbea data din 2007).

Ulterior, ministrul Finanţelor devenea cel care reprezenta România, în calitate de guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII).

Eugen Teodorovici a răspuns acuzaţiilor precizând că „privilegiile şi imunităţile guvernatorilor se limitează strict la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori”.

În prezent, pe site-ul Băncii Internaţionale de Investiţii, în structura membrilor Consiliului Guvernatorilor apare încă Eugen Teodorovici.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost creată în anii 1970 şi era instituţia financiară care finanţa în trecut CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, cu sediul la Moscova până în acest an, când cartierul general al băncii a fost mutat la Budapesta.

România a devenit membră a acestei bănci în 1971, când banca deservea întreg spaţiul socialist.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite