Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu: Avem nevoie de reformă pentru a putea face investiţii

13
25 Feb 2021 20:34:08
Autor: Melania Agiu
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

„Anul acesta este nevoie de reformă în tot aparatul public şi în companiile de stat,  în sistemul de pensii şi în cel de salarizare, este nevoie de reforma ANAF şi de restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani”, a afirmat premierul Florin Cîţu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi).
 
”Vreau să ţineţi minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investiţiile bugetate în acest an. Asta au făcut socialiştii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat şi au acumulat pierderi. Sper că acum este clar de ce este nevoie de reformă din temelii pentru a putea face investiţii.”, a scris Florin Cîţu
 
Conform prim-ministrului, ţara noastră a fost lovită, în 2020, de cea mai mare criză din ultima sută de ani, însă au fost luate cele mai bune măsuri şi astfel s-a reuşit evitarea unei recesiuni tehnice. 
 
”1.4 milioane de români din sectorul privat au intrat în şomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceştia au înţeles situaţia dificilă prin care trece economia globală. Împreună am reuşit să avem cea mai mare creştere economica din UE, în trimestrul IV, şi astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă.”, a transmis Florin Cîţu.
 
În ceea ce priveşte sectorul public, premierul afirmă că salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei s-au apreciat cu doar 3%. 
 
”Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fară sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB ( media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020). ”, precizează şeful Guvernului.
 
Premierul afirmă că, anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat, salariile rămân în majoritatatea cazurilor neschimbate. 
 
”Suntem încă în perioadă de criză. La începutul anului am luat decizia de a menţine şi veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. ”, explică Florin Cîţu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

bovis.
25.02.2021, 20:44:24

Domnule Catu va opreste cineva? Sunteti premier deci pune-ti osul la treaba. Cu un drum cresteti si salariul minim ca e loc destul. https://standard.ro/salarii-productivitate/ pentru tampitiii vedeti tabelul

-9 (11 voturi)
bovis.
25.02.2021, 20:45:18

Salariatul roman are cel mai bun randament al mucii din EUROPA. https://standard.ro/salarii-productivitate/

-3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
25.02.2021, 20:49:55

Comentariu considerat abuziv.

bovis.
25.02.2021, 20:51:02

Domnule Catu va opreste cineva? Sunteti premier deci pune-ti osul la treaba. Cu un drum cresteti si salariul minim ca e loc destul. https://standard.ro/salarii-productivitate/ pentru tampitiii vedeti tabelul

-9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
25.02.2021, 20:52:07

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările