Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu susţine că salariul minim ar trebui să fie legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum. „Aşa este peste tot în lume”

37
28 Jul 2021 18:05:17
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Salariul minim sau orice alt venit ar trebui legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum, aşa cum cer sindicaliştii, a afirmat, miercuri, premierul Florin Cîţu,

Acesta a fost întrebat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, despre cererea sindicaliştilor Cartel Alfa ca salariul minim să fie corelat cu coşul de consum şi a afirmat: „Eu am spus întotdeuna că salariul minim, sau orice venit, ar trebui să fie legat de productivitate. Aşa aş vrea să fie şi salariul minim”, informează News.ro.
 
Întrebat despre faptul că salariul minim este mult mai mic ecât coşul de consum, premierul a afirmat: „Salariul, munca este legată de poductivitate. Asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează peste tot în lume”.
 
Sindicaliştii Cartel Alfa au transmis, luni, că salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar. ”Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare”, au transmis sindicaliştii.
 
„Salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar! (…) Indiferent de lege, guvernanţii nu ţin cont de bunăstarea omului de rând şi aruncă nişte cifre doar ca să ne mai ofere un leu în plus. Anul acesta, salariul minim pe economie a crescut în România cu aproximativ 3%. Am ajuns la 2.300 lei brut, suma care este foarte departe de coşul minim pentru un trai decent”, au transmis, luni, sindicaliştii Cartel Alba.
 
Potrivit acestora, în 2020, „Friedrich-Ebert-Stiftung Romania a estimat valoarea coşului pe lună la 7.278 lei net pentru o familie alcătuită din 2 membri şi 2 copii, la 6.194 lei net pentru doi adulţi şi un copil, sau la 2.818 lei net pentru un adult”.
 
„Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 RON NET pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare, chiar dacă legea spune că ar trebui să se ţină cont în mod principal de acesta. Totuşi, Guvernul nu ţine cont. Premierul Cîţu ne anunţă că avem creştere economică, dar de salariul minim extraordinar de mic nu mai zice nimic”, au mai transmis sindicaliştii.
 
Aceştia militează „pentru salarii care să asigure un trai decent”.
 
„Nu este prima dată când ieşim în stradă indignaţi pe politica guvernamentală de sărăcire a omului de rând. Nu este prima şi nici ultima dată! Vrem salariul minim pentru un trai decent! Vrem deblocarea negocierilor colective! Vrem dialog social”, au mai transmis sindicaliştii.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Aspida
28.07.2021, 18:16:13

. Câțu: «…salariul minim ar trebui să fie legat de productivitate…» zău? și ce fac guvernanții pentru asta? mărită toate unitățile productive câte-au mai rămas… de-aia, toți furnizorii de utilități majorează tarifele? și guvernul stă și se uită… e mult de mestecat și argumentat pe temă… productivitatea mea pe taste se oprește aici… că m-a luat o greață insurmontabilă! 🐵 ♒️

-11 (29 voturi)
Popa Pius
28.07.2021, 18:16:27

Productivitate? ha, la stat sînt prea mulți directori. (vezi CFR, Metrorex, etc) și toate cumpărăturile se fac prin intermediari (citește ”băieți deștepți”). La privat sint prea multe ”inspectii” cu guri de hrănit, săptămînal (să nu spun zilnic, să nu pară exagerat).

+15 (15 voturi)
defu gabi
28.07.2021, 18:18:54

Mari tic@losi prin politichie... Mai kakutzu, bugetarii tai au probleme cu productivitatea nu sectorul privat... Daca plata muncii e la limita sau sub cosul zilnic se numeste sclavie. Iti doresc sa ai parte doar de cosul zilnic al celor cu minimum pe economie, desi, dupa "competenta", garantat nu-l meriti nici pe ala... Care o fi productivitatea voastra a politicienilor, raportat la banii din buget cheltuiti in van pe voi?!

-8 (32 voturi)
dumitru bogdan
28.07.2021, 18:21:38

România se situează pe locul întâi în UE la productivitatea muncii ajustată la salarii. „În perioada 2013-2018, România a înregistrat cea mai rapidă creştere a remunerării salariaţilor şi, totodată, una dintre cele mai puternice creşteri ale productivităţii din UE.”. Date din iunie 2020. Mergeam de la Slatina spre Vâlcea pe niște drumuri județene, proaspăt asfaltate, frumos. Liber. La un moment dat liniile care separa sensurile de mers erau trasate foarte neregulat, nu erau drepte, perpendicular pe axul drumului. Peste ceva km. doi muncitori pe mijlocul drumului păziți de alți doi trasau aceste linii. Cu un cadru de lemn, unul ținea, atul da cu pensula. Pai compara productivitatea ăstora cu a unei mașini de trasat marcaje rutiere. 13 milioane bani în mana sunt un venit care sa acopere ce productivitate? (ma refer la salariul minim). Ieri era un articol în Adevărul ca muncim cele mai multe ore din Europa. Într-adevăr, poți sa muncești 12 ore sa faci ce face un german în 2 cu utilaje performante.

-7 (19 voturi)
Popescu Stela
28.07.2021, 18:21:40

Da? Și cei care produc numai paguba: sinecuriștii, pensionarii speciali, coruptii, CCR istii, CNAIR istii - mai toți cei care muncesc la stat și pe lângă stat, sekuristii, SRI-istii, toți ăștia au bani de la buget, bani fără număr. Cui dau ei socoteala cât au fost de productivi ? De ce sa va plătească cineva taxe ? De ce sa finanțăm un stat corupt și mafiot ? Peste tot in lume mafiotzii ni controlează toate sistemele sociale ca la noi. Întâi sa scăpăm de mafia sekurista mâncătoare de venituri speciale și după aia tragem linie și începem sa producem și noi ceva din care sa câștigam.

-10 (40 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările