Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

FMI: Economia mondială a intrat în recesiune, una mult mai gravă decât criza din 2008

8
4 Apr 2020 11:05:03
Autor: Afrodita Cicovschi
Kristalina Georgieva FOTO EPA-EFE
Kristalina Georgieva FOTO EPA-EFE

Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială şi a aruncat lumea într-o recesiune "mult mai gravă" decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei. "Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009" a declarat Kristalina Georgieva, transmite Reuters, citată de Agerpres.
 
Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. "Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră" a spus David Malpass într-o postare pe reţeaua LinkedIn.
 
Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008. De asemenea unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.
 
Atât FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie. "Pe măsură ce finanţarea ajunge în ţările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi", au subliniat directorul FMI, Kristalina Georgieva şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
4.04.2020, 11:25:13

Să scape cine poate! Numai că vor scăpa uşor marile economii în dauna micilor economii şi a celor emergente şi subdezvoltate.

-1 (1 vot)
= aceeaşi mizerie
4.04.2020, 15:05:46

Doamna spune că economia globală a intrat în recesiune, dar cine are ochi să vadă, şi urechi să audă, ştie că de fapt asistăm la începutul prăbuşirii economiei globale... Puţine economii naţionale vor reuşi să se menţină doar pe linia de plutire, cu costuri sociale şi economice imense, marea majoritate prăbuşindu-se drastic şi ireversibil...

0 (0 voturi)
Utilizator Adevărul
4.04.2020, 14:28:34

Comentariu considerat abuziv.

foarte atent
4.04.2020, 15:42:23

conflict de interese: tovarasha Kristalina invita tarile la imprumuturi de la institutia pe care o coinduce !! hehehe

+1 (1 vot)
Cneazul
4.04.2020, 16:14:49

Cred ca ar trebui o revolutie si in gandirea legilor economice si a felului in care economiile vor evolua mai departe.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările