Misiunea FMI în România: Nu mai avem acord cu instituţia internaţională, dar îşi dă girul pe bugetul pentru 2016 şi pe legea redevenţelor la petrol şi gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sistem de taxare a resurselor naturale va incude atât redevenţe, cât şi un supra-profit pe exploatare
Noul sistem de taxare a resurselor naturale va incude atât redevenţe, cât şi un supra-profit pe exploatare

Ministerul Finanţelor discută astăzi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre bugetul pe 2016 şi despre legea redevenţelor în sectorul de petrol şi gaze naturale, a anunţat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

„Astăzi (marţi - n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI, o să discutăm în special despre bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor. Sunt mai multe subiecte pe ordinea de zi pe care le vom discuta zilele acestea cu reprezentanţii FMI“, a afirmat Teodorovici, la o conferinţă de presă.

Întrebat dacă consideră oportun un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, el a spus că, mai ales în condiţiile actuale din mediul internaţional, un astfel de acord mult mai flexibil poate constitui pentru România un plus.

Ministrul a punctat că acordul cu FMI şi Comisia Europeană s-a încheiat în septembrie, urmând ca autorităţile române să analizeze "dacă este necesar, dacă se justifică şi în ce condiţii un nou acord poate fi încheiat între România şi FMI".

"Acum vedem exact ce propunem pentru 2016 ca măsuri în buget vis-a-vis de impact, de ce ne dorim cu toţii pentru anul viitor", a completat Teodorovici.

Întrebat de ce trebuie să vadă FMI legea privind redevenţele, deşi România nu mai are un acord cu instituţia financiară internaţională în acest moment, Teodorovici a spus că ”este importantă”. Acordul României cu FMI a expirat în data de 26 septembrie, dar atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au argumentat că un astfel de acord preventiv poate fi ”folositor”.

Redevenţele miniere vor creşte, însă cele petroliere pentru perimetrele marine ar putea să scadă, întrucât aceste activităţi presupun investiţii extrem de ridicate, afirma la începutul acestei luni Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Redevenţa reprezintă o taxă pe care statul o percepe din valoarea producţiei. În sectorul de petrol şi gaze, redevenţele au valori între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de mărimea zăcământului.

Taxa pe profitul din exploatare

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) anunţa în iulie că noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care agenţia lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă şi va fi aplicată de la 1 ianuarie.

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei, din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi Petrom.

Rectificarea bugetară, peste două săptămâni

Teodorovici a mai spus, fiind întrebat dacă va discuta şi despre rectificarea bugetară cu oficialii FMI, că discuţiile vizează în special bugetul pe 2016, însă a precizat că "ne putem arunca ochii şi pe ceea ce facem la rectificare peste două săptămâni".

Guvernul va acoperi la rectificarea bugetară toate nevoile de plăţi ale ministerelor, inclusiv o parte din cele care trebuie achitate anul viitor, precum cele aferente titlurilor executorii, astfel încât să degreveze bugetul pe 2016 pentru a se încadra în deficit, a declarat ministrul Finanţelor.

„La rectificare vreau să acoperim tot ce înseamnă astăzi nevoi curente de plată pe masa ministerelor, inclusiv să aducem din anul 2016 ceea ce înseamnă titluri executorii ca tranşe, astfel încât pe 2016 să avem cât mai puţin de plătit, pentru că este un an când trebuie să avem un deficit cât mai redus. Tot ce se poate plăti în acest an plătim", a afirmat Teodorovici.

Fiind întrebat dacă va putea acoperi necesarul de 500 milioane de lei pentru agricultură la rectificarea bugetară, ministrul a precizat că, indiferent de sumele care sunt de plătit, trebuie achitate în acest an.

„Atât timp cât trebuie să le plătim, trebuie s-o facem în 2015, astfel încât să degrevăm pe cât posibil bugetul anului 2016. Eu, ca minister de Finanţe, tot ce primesc din partea unui minister cu justificare, bază legală, cuantum, fără niciun fel de discuţie plătesc“, a conchis Teodorovici.

Guvernul va realiza a doua rectificare bugetară din acest an peste două săptămâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite