Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fondul Suveran are un mare potenţial. De corupţie. Cum ar trebui gestionat pentru a fi profitabil

8
10 Mar 2019 19:50:33
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii a adus numeroase critici din partea Opoziţiei, partidele reclamând în special controlul politic. Specialiştii spun însă că Fondul poate fi un lucru bun, dacă este gestionat de profesionişti

Ministerul Finanţelor Publice a publicat vineri proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) , considerat un „vehicul public de investiţii financiare/intermediere financiară în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile”, cu „rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie şi proiecte rentabile”.
 
Din FSDI vor face parte 28 de companii: ENGIE România, Electrica SA, Delgaz Grid, E.ON Energie, Chimcomplex (la care 96,05% dintre acţiuni sunt deţinute de o societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza), OMV Petrom (la care statul român deţine doar 20,64% dintre titluri), Telekom Romania Communications (la care statul român deţine 45,99% dintre acţiuni), CN "Loteria Română" SA, IAR SA, OIL Terminal, CN Administraţia Porturilor Dunării Maritime, SN Romgaz,  Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, CONPET, SN Aeroportul Traian Vuia Timişoara, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă "T.B.R.C.M" S.A., CN Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, CN pentru controlul cazanelor (CNCIR), Cupru Min SA Abrud, SN a Sării, Romaero, CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, CN Administraţia Canalelor Navigabile, Antibiotice SA şi CN Unifarm SA.
 
Capitalul social iniţial al FSDI, este stabilit la 19,11 miliarde de lei, din care aport în numerar de 9 miliarde lei (pe care-l va asigura Ministerul Finanţelor) şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10,11 miliarde de lei, deţinute de stat la operatorii economici prevăzuţi în lista companiilor.
 
Economist: Statul poate lua credite pe baza activelor FSDI
 
Întrebat cum poate statul să forţeze nişte companii cu capital majoritar privat să facă parte din acest fond, economistul Dragoş Cabat a spus că statul va transfera doar acţiunile de la ministere la acest fond. „Statul deţine încă acţiuni la unele companii cu capital majoritar privat. Va transfera aceste acţiuni de la ministere la FSDI. Dar nu aici este problema, ci modul în care statul va gestiona aceste acţiuni, pentru că pe baza activelor Fondului, statul poate lua credite şi poate face privatizări.
 
Multe state au un astfel de Fond pe care-l gestionează profesionist, precum Norvegia sau Arabia Saudită. La polul opus avem Malaezia unde chiar preşedintele este suspectat de corupţie şi spălare de bani. Problema la noi nu este controlul politic, ci cum va fi gestionat acest fond, pentru că e greu să-i bănuieşti pe Vâlcov, Teodorovici sau Dragnea de onestitate. Se vor găsi alte doamne, gen doamna Viorica Dăncilă”, a spus Cabat.
 
Opoziţia a anunţat că va bloca înfiinţarea FSDI
 
Eurodeputatul PNL, Siegfried Mureşan, şi liderul PNL, Ludovic Orban, au anunţat pe paginile lor de Facebook că vor uza de toate căile legale pentru a bloca înfiinţarea acestuia.
 
„Vom folosi toate mijloacele legale pentru a bloca înfiinţarea Fondului Suveran de către PSD”, a scris eurodeputatul.
 
"Aşa zisul fond suveran este de fapt o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective: punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante şi profitabile companii româneşti cu capital majoritar de stat; obţinerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acţiunile companiilor; folosirea acestor bani pentru nişte investiţii decise politic; scoaterea de sub legislaţia europeană din domeniul achiziţiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituţiilor statului; preluarea ostilă a acestor companii româneşti de către nişte clienţi obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilităţii de restituire a împrumuturilor", a scris la rândul său Ludovic Orban.
 
Intenţia Guvernului de a înfinţa acest Fond a adus ample reacţii din partea Opoziţiei. Victor Ponta, liderul Pro România,  a sugerat că Fondul Suveran de Investiţii este unul al ''jafului naţional'', dând posiblitatea ca acele companii, subevaluate la 2 miliarde de euro, să fie vândute în mod direct ”unor proprietari din Israel sau Rusia”. 
 
Analiză Reuters: Astfel de fonduri pot fi o posibilă cale spre corupţie
 
Jurnaliştii Reuters au făcut o analiză a proiectului privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, arătând că, în ciuda criticilor şi a declarării proiectului drept neconstituţional în 2018, Guvernul continuă înfiinţarea lui, deşi astfel de fonduri „pot fi o posibilă cale spre corupţie”. Ei au dat exemplul fondului suveran 1MDB din Malaezia, care este în centrul investigaţiilor privind spălarea banilor din cel puţin şase ţări.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

silent warrior
10.03.2019, 20:17:02

Discutia e hilara. Cand vreodata a facut ceva Dragnea si Valcov care sa nu fie o cale spre coruptie ? Norvegia si Arabia Saudita sunt poate singurele tari care efectiv nu mai au ce face cu banii. Cum sa faci o asemenea paralela. De fapt ideea s-a nascut astfel : Dragnea si Valcov beau o bere si discuta ... tu cat ai Liviule ? .... am cateva miliarde , dar tu ? Cam la fel si eu... ca maine nu ne mai voteaza astia si cu asta ramanem. Am o idee ... Cum sa facem sa ramanem sefi la bani si dupa ce nu mai suntem la guvernare ? Facem un Fond Suveran si bagam tot ce e vandabil acolo. Punem cativa fraieri la conducere si in cativa ani ne-am scos. Da facem statutul in asa fel sa nu aiba voie nimeni sa ne controleze si sa ne futa la cap. Abia astept sa dau cu flit la niste jurnalisti . Zis si facut . Angajam niste consultanti israelieni sa ne faca statutul si noi nu mai trebuie decat sa o convingem pe proasta aia a ta de la Videle sa semneze ordonanta. Restul da-i in lupa mea cu galagia lor . La cati bani sunt acolo , ce mai conteaza ca latra opozitia . Hai ca putem . Inca una si gata . La treaba !

+1 (3 voturi)
Dragnea von Atilalala de Buda
10.03.2019, 20:21:06

Ha ha haaaaaaaaaaaaa Cica cum trebuie gestionat? Ha ha haaaaaaaaaaaaaaaa Pai NUMAI PRIN FURT neneeeeeeeeeeeeee

+1 (3 voturi)
utzu
10.03.2019, 20:27:20

Cum? Nu vorbeşte nimeni de administratori străini? Păi toţi românii sunt hoţi! Ne trebuie şefi străini!

+1 (1 vot)
Dragnea von Atilalala de Buda
10.03.2019, 21:07:06

Fondul suveran al BOLSEVICILOR CARE CONDUC TARA NOASTRA NU A ROMANILOR SAU ROMANIEI

+1 (3 voturi)
m lupascu
10.03.2019, 21:34:25

- criminalii esede vand totul numai sa nu intre la puscarie

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)