Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fondurile europene, barometrul sărăciei

2
20 May 2014 19:52:12
Dan Străuţ

Când pleci într-o delegaţie, în interes de serviciu, firma îţi dă bani în avans, după care vii cu documente justificative şi acoperi suma astfel primită. Ei bine, cu fondurile europene este exact invers: mai întâi trebuie să cheltuieşti din banii tăi, să realizezi investiţia, şi abia pe urmă UE îţi decontează sumele eligibile. Iar România va trebui să cheltuiască zeci de miliarde de euro pentru a avea ce deconta. Vom avea aceşti bani?

Festivismul cu care a fost relansată ieri România pe „orbita“ tronsonului financiar european 2014-2020, cu ocazia deschiderii primei sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, ne obligă la acest exerciţiu: să ne evaluăm la rece adevăratele şanse de succes.

Desigur, companiile mari şi cele de stat pot „bloca“ sume consistente în investiţii decontabile, se pot împrumuta pe termen lung pentru a acoperi diferenţele necesare, sunt perfect eligibile ca să cheltuiască masiv şi apoi să ia cât vor din marele butoi cu miere al fondurilor europene.

În acelaşi timp însă, societăţile mici (sau de la o anumită dimensiune în jos) au şanse reduse spre zero să acceseze vreun program, pentru simplu motiv că nu au ce şi de unde să cheltuiască iniţial.

Mai greu, mult mai greu este pentru România, luată ca întreg, ca stat membru: va trebui să investească 40 de miliarde de euro în următorii şase ani pentru a deconta ulterior cei 40 de miliarde de euro alocaţi.

Altfel spus, între 6,5 şi 7 miliarde de euro pe an – sume care n-au mai fost întâlnite în experienţa noastră postdaderare a investiţiilor pentru fonduri UE.

În agricultură avem cele mai bune exemple. Dacă ai o fermă mare şi eşti arendaş pe câteva mii de hectare, atunci cu siguranţă îţi poţi permite să iei azi un tractor trăznet, cu 500.000 de euro, să-ţi consolidezi clădirile, să le dotezi cu instalaţii de ultimă generaţie, aşa, la încă vreun milion de euro, ştiind că mâine-poimâine îţi vei lua banii înapoi.

Dar dacă – la fel ca majoritatea românilor – ai doar o amărâtă de microfermă şi abia numeri câteva hectare, atunci va trebui să te asociezi cu alţii ca tine. Să convingi mai mulţi vecini, să puneţi mână de la mână, să luaţi un împrumut pentru a investi în ceea ce, poate, vi se va deconta de la UE.

De unul singur n-ai nicio şansă, pentru că fondurile europene acţionează ca un barometru al sărăciei. Cine nu poate cheltui iniţial nimic nu va putea deconta nimic; cine poate cheltui doar puţin va primi doar puţin şi, în fine, numai cine poate investi mult va putea deconta mult.

Şi ce ne arată acest barometru? În primul rând, ca ţară, abia am reuşit – după şapte ani – să investim şi apoi să decontăm o treime din banii puşi la dispoziţie de UE în tronsonul financiar 2007-2013.

Spre 80% absorbţie urcă doar acei bani care se dau fără prea multă bătaie de cap şi, mai ales, fără necesitatea unei investiţii proprii, adică subvenţiile pe suprafaţă.

În schimb, acolo unde participaţia (cofinanţarea) beneficiarului local este mare, acolo unde statul n-a acordat prefinanţări şi solicitanţii au fost nevoiţi să se descurce pe cont propriu pentru a acoperi cheltuielile iniţiale – acolo, absorbţia scade sub 20%.

Pe scurt, banii prea puţini luaţi până azi de la UE arată cu precizie fotografică banii prea puţini investiţi în proiectele tronsonului 2007-2013.

E chiar interesant de urmărit ce ne va arăta acest barometru – fondurile europene – în tronsonul financiar 2014-2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.05.2014, 20:16:02

Sigur ca fonurile europene "frig la degete", din cauza monitorizarii investitiilor unde acestea merg. Guvernul Ponta continua sa se imprumute de al banci comerciale si sa ne minta , punandu-si prpaganda sa bate tonbele unei cresteri de 3,8 , crestere care nu se ragaste nicicum in buzunarul cetateanului sau in cresterea calitatii unor servicii . In realitate insa, adevarul e altul: "Produsul intern brut a avansat cu 3,8% în primele trei luni ale anului, față de primul trimestru din 2013. Raportat la cifrele consemnate la finele ultimului trimestru din 2013, economia a crescut cu doar 0,1%, ceea ce o plasează printre codașele Europei. Locomotivele economiei europene au fost Polonia și Ungaria, cu o creștere a produsului intern brut de 1,1% în primul trimestru al anului în curs comparativ cu ultimele trei luni din 2013, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat. Pe locul secund s-au plasat Germania și Marea Britanie, cu un avans de 0,8%, urmate de Letonia cu o creștere de 0,7%. Spre comparație, economia României a avansat doar cu 0,1%, iar a Bulgariei cu 0,2% în primele trei luni din 2014, față de ultimul trimestru din 2013. În medie, economia în zona euro a avansat cu 0,2%, iar PIB-ul în rândul celor 28 de state membre a crescut cu 0,3% în primele trei luni din 2014, față de ultimul trimestru din 2013. Cum au evoluat economiile statelor membre în primul trimestru din 2014 față de ultimul trimestru din 2013: Polonia, Ungaria → +1,1% Germania, Marea Britanie → +0,8% Letonia → +0,7% Lituania, Slovacia → +0,6% Spania, Belgia → +0,4% Austria → +0,3% Bulgaria → +0,2% România → +0,1% Cehia, Franța - 0% Italia → -0,1% Finlanda → -0,4% Portugalia, Cipru → -0,7% Estonia → -1,2% Olanda → -1,4%"

+2 (2 voturi)
Bancila Sandra
21.05.2014, 07:53:52

In sfarsit un articol corect despre "fondurile europene" . Ma intreb cum este sa fii penalizat pentru sume ce nu iti sunt date din aceste "vise - cu fonduri europene" , sau cu sume promise ca iti vor fi date ? Nu suntem decat niste PLATITORI de BIRURI la o alta poarta cu numele de UE . De ce ? Sa aiba o "mare oaste de propaganda" salarii foarte mari - niste "ALESI - desemnati " - pentru a IMPUNE reguli unor STATE COLONIZATE . Profesionistii care au lucrat in aceasta institutie stiu foarte bine cat de REALA este "joaca cu forduri europene".

+3 (3 voturi)
Modifică Setările