Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Formular simplificat pentru direcţionarea unei sume din impozitul pe venit

0
10 Feb 2020 18:57:07
Autor: Elena Deacu
Românii pot distribui 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri sau biserici
Românii pot distribui 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri sau biserici

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că au elaborat un formular simplificat pentru direcţionarea, către entităţile non-profit sau unităţile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019.

Noul formular va fi publicat săptămâna viitoare şi va putea fi utilizat, opţional, până la termenul de 25 mai, de către contribuabilii care nu şi-au exprimat deja opţiunile.

Potrivit Finanţelor, noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de către o parte din societatea civilă şi nu va afecta în niciun fel sumele deja direcţionate prin cele două formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcţie de opţiunile fiecăruia.

Întrucât, în cursul anului 2019, măsura privind susţinerea entităţilor nonprofit, a unităţilor de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificată începând cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care optează pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizează, în prezent, cele două formulare aferente:

  • perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 50/2019.
  • perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 147/2020, care corespunde reglementărilor legale în vigoare în perioada menţionată.

Ministerul Finanţelor precizează că cele două formulare se utilizează numai de contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii şi din pensii, precum şi din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.

Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit afferent anului 2019, la nivelul MFP si ANAF, se află în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele două perioade, fără ca acesta să afecteze opţiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente până la data publicării noului formular simplificat.

De asemenea, publicarea noului formular 230 nu exclude posibilitatea utilizării şi depunerii la organul fiscal, în continuare a formularelor iniţiale, dedicate celor două perioade aferente anului 2019.

Astfel, opţiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitată până la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv:

a) formularele existente, dedicate celor două perioade, situaţie în care se utilizează câte un formular pentru fiecare perioadă, sau

b) formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele două perioade.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările