Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fost ministru al Energiei, despre gratuitatea racordării la gaze: Este o prostie populistă. Probabil vom plăti noi, ceilalţi consumatori

4
13 Oct 2020 11:20:46
Autor: Elena Deacu
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei

Fostul ministrul al Energiei, Răzvan Nicolescu, este de părere că gratuitatea racordării la gaze este „o prostie populistă”. „Adevărul” a scris deja că costul racordării va fi inclus în tariful de distribuţie, care este suportat de toţi clienţii.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat vineri un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici. Ordinul, publicat de e-nergia.ro, prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme.

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat, la Digi24, că această măsură este populistă şi că cineva trebuie să plătească, probabil consumatorii.

„Sigur că aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populistă, pe care speram să nu o mai văd în România. Cineva trebuie să plătească. Plătesc companiile? Păi companiile închid şi pleacă. Plăteşte statul? De unde să plătească statul? Probabil vom plăti noi, ceilalţi consumatori. Adică este cineva în vârful dealului care vrea să se conecteze, costă 5 milioane de euro. Trebuie să-l conectăm şi apoi vom plăti cu toţii”, a declarat Nicolescu.

Gratuitatea, suportată de alţii

„Adevărul” a scris aici că „gratuitatea” racordării nu va costa chiar nimic. Asta pentru că operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie, potrivit ordinului ANRE. Tariful de distribuţie este o componentă din factura finală la gaze şi este stabilit la intervale regulate de către ANRE. Aşadar, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze.

Aşadar, ce se va întâmpla este că atunci când un consumator sau mai mulţi vor cere operatorului să îi extindă reţeaua până la poartă, costul acestei lucrări se va duce în tariful de distribuţie al acelui operator, care se va majora. Cine va plăti acel tarif mai mare? Toţi abonaţii acelui operator.

„Alţi consumatori vor plăti racordarea celorlalţi, nu cel care se racordează. O să fie 10.000-100.000 de români fericiţi şi 3 milioane de români necăjiţi. Există oameni care şi-au construit cartiere întregi şi nu le-au racordat la gaze până acum pentru că era scump. Acum îşi vor face repede actele ca să racordeze gratis aceste case”, afirmă Dumitru Chisăliţă.

Această situaţie este convenabilă şi pentru operatorii de distribuţie, mai afirmă expertul. Pe de o parte, aceştia pot „ascunde” cheltuieli în costul investiţiei pentru extinderea reţelei. „În spatele unor lucrări de investiţii se pot ascunde foarte multe alte costuri. Una e când fac o investiţie pentru mine şi sunt atent ce costuri am şi alta e când vine operatorul să construiască 5.000 de km. Pot să îşi bage tot felul de costuri şi să îşi umfle nişte facturi”, afirmă Chisăliţă. Pe de altă parte, potrivit lui, cu cât o să facă mai multe conducte, cu atât un operator o să aibă o profitabilitate mai mare şi acest lucru poate duce din nou la creşterea tarifului de distribuţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gherghisan Comandor
13.10.2020, 12:36:22

Nu este nici o prostie. Daca vrei sa vinzi , consumatorul trebuie sa aiba acces la ce vinzi. Se poate plati o taxa dar nu ce visau cei de la gaze.Ptr ce sa platesti 1500 de lei? Pentru 1m de teava?

moftronix2
13.10.2020, 14:50:26

Gherghisan....Nu e o prostie. E o ticăloșie . E în interesul posesorilor de cartiere. Vor fi racordați gratis și vor câștiga miliarde . Moca...Măsurile comuniste sunt catastrofale un capitalism....Așa a făcut Iliescu când a dat moca 3 milioane de apartamente proprietate de Stat....În disprețul proprietarilor adevărați care au platit prețul corect...pe vremea lui Ceaușescu....Măsurile comuniste sunt bune în comunism....Iar comunismul e bun când îți dă și rău când îți cere ....

Gherghisan Comandor
13.10.2020, 15:25:56

Din alea 3 milioane cam 2700.000 erau fix cutii de chibrit ptr proletari. Drept este ca si eu sunt proletar dar intotdeauna am cochetat cu, capitalismul asa ca eu mi-am construit o vilutza pe malul marii la Constanta si una la munte in Urlati langa padure unde stau acum.. D-aia eu am ajuns Colonel iar altii au ramas sergenti majori.

Schnauzer Berger
13.10.2020, 12:46:41

Ilenuta, ai ramas fara subiecte si te-ai apucat sa intervievezi pzd-isti? Ramineti la centuriste, aveti mai mult succes, dar daca nu puteti luati-va un job la o firma de curatenie! Adica, femeie de servici!

Modifică Setările