Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fost ministru al Energiei: Dacă statul nu „intervenea“, am fi extras deja gaze din Marea Neagră, iar Exxon nu ar fi vrut să plece

6
24 Feb 2021 13:40:20
Autor: Afrodita Cicovschi

Producţia de gaze din zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră ar fi început deja şi ar fi generat taxe către buget, dacă statul român nu ar fi intervenit, a declarat, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

"Dacă statul nu făcea nimic, astăzi am fi avut producţie şi am fi încasat la bugetul de stat cel puţin un miliard de acolo, taxe directe, indirecte sau generate de activitatea de acolo", a declarat Nicolescu.
 
Aceasta deoarece planurile iniţiale arătau că producţia în zăcământul Neptun Deep erau planificate să înceapă în 2020-2021.
 
"Dacă nu intervenea statul, Exxon era bine mersi acolo. Producţia era iniţial planificată să înceapă în a doua parte a anului 2020 - prima parte a anului 2021. Acum deja vorbim de 2025-2026, pe o lege pe care nici măcar nu am văzut-o, nu a fost în dezbatere publică, adică e un fel de fata morgana, şi cu Exxon pe picior de plecare", a continuat expertul.
 
Întrebat dacă Romgaz poate administra acest proiect, în cazul în care va prelua participaţia Exxon, el a răspuns: "Romgaz are toată conducerea interimară, directorul general, consiliul de administraţie, directorii din prima linie sunt toţi interimari. Compania care va cumpăra acolo trebuie să aibă cel puţin trei miliarde de euro în buzunar. Cel puţin. În conturi sau credite aprobate".
 
De asemenea, în opinia sa, este nevoie de specialişti cu vastă experienţă în domeniu.
 
"Trebuie să aibă 20-30 de oameni cu minimum 15-20 de ani experienţă în proiecte offshore de mare adâncime. Pe partea de onshore, Romgaz are cea mai bună expertiză din ţară, iar pe partea de offshore la mică adâncime Petrom extrage gaze de 30 de ani, dar la mare adâncime, în afară de Gabriel Selinschi, care conduce operaţiunile OMV în Australia şi Noua Zeelandă, eu nu ştiu niciun român care să aibă expertiză mai mare de 10 ani în offshore de mare adâncime. Deci trebuie să aducă oameni care să ştie ce se întâmplă acolo. M-aş bucura ca Romgaz să poată gestiona astfel de proiecte mari şi riscante", a mai spus consultantul.
 
În plus, proiecte de complexitatea celor din Marea Neagră pot avea depăşiri de termene şi de costuri.
 
"La Iernut (centrală pe care o construieşte Romgaz - n.r.), spre exemplu, deja avem o depăşire de trei ani şi nu putem compara complexitatea proiectelor. Înmulţiţi Iernutul de vreo 50 de ori şi o să înţelegeţi complexitatea din Marea Neagră. Trebuie să ne gândim la cash flow, la onshore care nu trebuie abandonat şi la ambiţia normală de a produce naţional îngrăşăminte pentru agricultură", a adăugat Nicolescu, prezent la ZF Power Summit. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Conductoru'
24.02.2021, 14:55:03

Vrei sa zici daca Dragnea nu intervenea.

-1 (3 voturi)
Bozo
24.02.2021, 15:12:40

...si am fi ramas cu praful de pe toba la redeventele astea minuscule. Intarzierea asta nu afecteaza prea mult nici preturile la consum in conditiile in care gazul natural a fost la la preturi foarte bune pe piata externa in ultimii ani. Dar nu-i nimic ca acum se redeschide exploatarea la redeventele vechi si cu sau fara Exxon tot va fi exploatare de gaz . Ramane de vazut unde va fi vandut pentru ca trebuie vandut pe piata libera iar Ungaria si-a anuntat de cativa ani dorinta de a cumpara tot gazul extras din Marea Neagra.

+2 (4 voturi)
Titus Livius Titus Livius
24.02.2021, 15:47:33

Este foarte clar, acest Razvan Nicolescu este un tradator de tara sau reprezinta interesele oricui altcuiva dar nu al romanilor. Pai daca statul roman nu intervenea, ne alegeam cu praful de pe toba. Gazul era extras, bagat pe conducta la Costanta si trimis in Ungaria si Austria, totul in schimbul unei redevente de 5-7% si a unei taxe pe profit la fel ca un chiosc de colt de strada. De departe cea mai buna masura pe care statul a luat-o a fost sa oblige companiile sa vanda gazul pe piata din Romania, nu sa-l exporte brut. Sper sa se mentina aceasta masura. Dupa parerea mea, se pot reduce taxele, pot ajunge la 0% taxe, in schimbul obligatiei de a furniza doar Romaniei si pietei interne !! Abundenta si disponibilitatea gazului pe piata interna poate stimula relansarea industriei petro-chimice, cu mii de locuri de munca bine platite si cu o adaugare de plus-valoare foarte importanta. Cel mai prost lucru pe care il poate face statul roman prin noua lege ar fi garantarea libertatii totale a companiilor de a exporta oricat, oricand oricum, oricui. Astfel in 5 ani de la punerea in exploatare zacamantul poate fi epuizat prin export masiv catre industria petro-chimica din Ungaria, Austria si Germania cu un beneficiu minim pentru statul roman... doar o redevnta minuscula complet pierduta in haul bugetutlui de stat., iar romanii vor continua sa se zbata in subdezvoltare si inapoire printre ruine, pe cand altii se vor dezvolta. Opriti cu orice pret exportul masiv de gaz ! Atata timp cat romanii se incalzesc cu lemne si coceni este o crima sa exporti gaz. Doar o tara inapoiata exporta masiv si nu isi adauga valoare adaugata propriilor resurse.

-4 (10 voturi)
Bozo
24.02.2021, 17:05:12

@Titus: Romania nu poate impune vanzarea gazului extras din Marea Neagra exclusiv pe piata romaneasca si in conditii preferentiale, toate tarile UE trebuie sa asigure conditii egale jucatorilor de pe piata nationala si sa comercializeze pe piata libera fara masuri protectioniste. Asta a fost o alta problema cu ordonanta 114 pentru care am intrat in infringement de la comisia europeana din motive de distorsionare a pietei. De asta cred ca singurul mod de a obtine un profit decent sigur din exploatarea gazului din Marea Neagra este cresterea redeventelor. Altfel e o solutie si sa-l lasam acolo pentru viitor ca nu ne obliga nimeni sa il scoatem la ardere. Iar pentru Exxon zacamantul din marea Neagra e mic si neatractiv daca nu au siguranta unui profit exceptional.Cand au vazut ca se umbla la redevente nici macar nu s-au mai obosit sa astepte finalul, au inchis mustaria si au plecat. Dar nu-i paguba.

M Costi
24.02.2021, 16:13:37

Inca il deranjeaza pe domnu' ( fost ) ministru prevederile OUG 114 , care prevedea un impozit consistent pentru profituri mari din vanzarea gazelor naturale extrase din Marea Neagra , pentru multinationalele implicate . Insa , cel mai tare il deranjeaza obligatia ca minim 50 % din productia de gaze naturale extrase din Marea Neagra sa fie vindute pe piata din Romania . Nu-l deranjeaza deloc faptul ca milioane de romani n-au acces la reteaua nationala de gaze naturale , sute de localitati urbane si rurale nu pot beneficia de aceasta utilitate , oamenii incalzindu-se si pregatind mancare cu lemne. P.S. Daca Romania a fost capabila sa exploateze gaze naturale din Marea Neagra , pe vremea lui Ceausescu , ar trebui sa fie in stare sa faca la fel , in prezent !

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările