Fost şef al Fiscului, despre motivele din spatele reformei Vămii: Strania poveste a relaţiei dintre Orlando Teodorovici şi firma chinezească Nuctech

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Diaconu FOTO Facebook
Gelu Diaconu FOTO Facebook

Fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, acuză că în spatele reformei Vămii cerute de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici stă o „achiziţie de zeci de milioane de euro din bani publici“ pe care statul o va face de la o firmă chineză.

Fostul şef al Fiscului mai spune că, sub pretextul combaterii traficului cu ţigări, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici „împinge pe agenda publică o temă falsă, strigătoare la cer pentru orice cunoscător al administraţiei fiscale: «reforma» Vămii (prin scoaterea din ANAF şi punerea în directa subordonare a ministrului de Finanţe, adică a lui) şi «securizarea» frontierelor“.

Gelu Diaconu a criticat „promovarea agresivă“ de către ministrul Finanţelor a „reformei“ sistemului vamal şi a „securizării“ frontierei. El susţine că, după ce a presat agenţii economici să cheltuie peste 100 de milioane de euro pentru a se dota cu noi case de marcat (complet inutile pentru combaterea evaziunii fiscale), ministrul Teodorovici, „de ceva timp încoace, pregăteşte o achiziţie de zeci de milioane de euro din bani publici pentru «securizarea» frontierei“.

Diaconu „a pariat“ că securizarea din punct de vedere vamal a frontierei externe a UE, aflată pe teritoriul nostru (peste 1.000 km), se va face cu tehnologia chinezească a firmei Nuctech.

Fostul şef ANAF a mai publicat pe pagina sa de Facebook un document care arată că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a participat la o întâlnire, în data de 22 aprilie 2019, cu reprezentanţi ai companiei chinezeşti Nuctech, la care reprezentanţii au prezentat scannerele companiei.

Gelu Diaconu mai susţine că statul a cheltuit în ultimii ani zeci de milioane de euro pentru securizarea frontierelor, bani care „au fost aruncaţi pe apa sâmbetei“, deoarece echipamentele zac neutilizate.

„Revenind la problema securizării frontierelor....aşadar, statul român a cheltuit până acum:

21 mil. dolari în perioada 2001-2004 din împrumut Banca Mondiala (3 roboscane MIS + 70 echipamente diverse)

17 mil. euro în anii 2007-2008 din fonduri Phare (5 roboscane + 183 alte echipamente)

cca 40 mil eur în anii 2009-2012 din fonduri bugetare în cadrul strategiei Schengen (7 roboscane şi 67 alte echipamente)”, arată bilanţul făcut de Diaconu.

„Toţi aceşti bani au fost aruncaţi pe apa sâmbetei atâta timp cât, din vara lui 2017, aceste echipamente de înaltă tehnologie zac neutilizate. Majoritatea acestora au fie resursa nucleară epuizată fie nu mai pot fi repornite în condiţiile de siguranţă impuse de lege. Mai grav este că, la fel ca în cazul împrumutului cu Banca Mondială, contractat pentru informatizarea ANAF, din cauza nerealizării proiectului prin neutilizare, Comisia Europeană poate cere oricând statului român restituirea fondurilor Phare”, mai susţine el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite