Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fosta fabrică Suveica, vândută unui dezvoltator turc. Ce se va construi în locul ei

0
21 Oct 2019 10:10:38
Autor: Afrodita Cicovschi

Furnizor al Casei Regale de mai bine de un secol, fosta fabrică de textile Suveica a fost vândută unui dezvoltator turc, scrie profit.ro.

Dezvoltatorul imobiliar cu capital turc Caba Group a cumpărat proprietatea unde funcţiona aceasta şi vrea să construiască în loc peste 600 de apartamente, etapa a doua a proiectului 102 The Address, primul său proiect din România, scrie profit.ro
 
Ţesătoria Frottierex este ultima unitate funcţională a fostei Întreprinderi Textile Suveica, înfiinţată în 1893.
 
Imediat după Revoluţie, fabnrica a început să piardă comenzi, iar în 1993, s-a transformă în SC Frottierex SA, societate comercială cu capital de stat. Doi ani mai târziu, se privatizează prin metoda MEBO, informa în urmă cu câţiva ani digi24.ro. 410 angajaţi cumpără acţiuni de la Fondul Proprietăţii de Stat şi devin stăpânii fabricii.
 
În 2001, Întreprinderea Suveica vinde Casei de Pensii Bucureşti 11 clădiri şi un teren de 4.500 de metri pătraţi, din cei 23.000 de metri pătraţi pe care îi deţine. Casa de Pensii îi plăteşte 1,57 milioane de dolari, adică de două ori şi jumătate valoarea la care fusese privatizată Suveica. Curtea de Conturi decide însă că tranzacţia este paguboasă pentru statul român, care este prejudiciat, astfel, cu aproape trei milioane de dolari.
 
A doua unitate a Întreprinderii Suveica, fosta SC Tehnicotex SA, a urmat aceeaşi reţetă a prăbuşirii ca majoritatea ţesătoriilor. Ghinionul ei a fost că s-a aflat într-una dintre cele mai vânate zone imobiliare din Bucureşti, aproape de Dorobanţi.
 
În 2006 dă faliment, este demolată şi transformată în Washington Residence, un complex cu 10 clădiri, dezvoltat de omul de afaceri Sorin Creţeanu, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa apartamentelor de lux din Capitală.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii