Fostul ministru Răzvan Nicolescu cere Agenţiei Nucleare să spună ce a făcut cu banii plătiţi de Nuclearelectrica pentru depozitarea deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Nicolescu spune că există prea multe instituţii cu atribuţii în domeniul energetic şi că nu există coerenţă la nivelul deciziilor lor    FOTO Florin Şuler
Răzvan Nicolescu spune că există prea multe instituţii cu atribuţii în domeniul energetic şi că nu există coerenţă la nivelul deciziilor lor    FOTO Florin Şuler

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a solicitat joi Agenţiei Naţionale şi pentru Depozitarea Deşeurilor (ANDR) să prezinte investiţiilor realizate din sumele plătite de către Nuclearelectrica pentru găsirea unei soluţii de depozitare pe termen lung a deşeurilor nucleare, menţionând că România nu are nici până acum o solutie identificată de stocare a deşeurilor radioactive, deşi există o agenţie creată în acest scop.

Declaraţia vine după ce, marţi, Răzvan Nicolescu, care în prezent este executive lead advisor la Deloitte România, deplângea faptul că România are foarte multe instituţii energetice de care nu a auzit nimeni şi care nu îşi fac treaba. „Solicit public, în nume personal şi în spiritul principiului transparenţei care trebuie să caracterizeze toate instituţiile din România, să se prezinte suma totală platită de Nuclearelectrica pentru găsirea unei soluţii de depozitare pe termen lung a deşeurilor“, a scris Nicolescu, pe Facebook. 

Stă pe 100 de milioane de euro

„Personal cred că această sumă depăşeşte 100 milioane euro. Mi se pare important, de asemenea, să ştim dacă s-au cheltuit bani din această contribuţie şi pe ce s-au efectuat cheltuieli“, a completat el. 

Fostul ministru consideră că în România există prea multe instituţii care nu îşi fac treaba, ceea ce afectează tot mai mult sectorul energetic românesc.

„Lipsa de performanţă a administraţiei este cea mai mare problemă cu care România se confruntă în prezent“, a punctat Nicolescu. 

Fostul ministru arată spre Agenţia Nucleară, instituţie care ar trebui să găsească o soluţie de depozitare a deşeurilor radioactive. 

„Are România o soluţie identificată de stocare a deşeurilor radioactive pe termen lung, deşi Nuclearelectrica plăteşte corect contribuţia financiară? Răspunsul este: Nu. Are România o instituţie care se ocupă de această problemă? Răspunsul este: Da, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive. Ştim când vom avea o soluţie de stocare pe termen lung? Nu“, a mai scris Nicolescu. 

Marţi Nicolescu acuza că există prea multe instituţii care se ocupă de sectorul energetic şi nu toate îşi fac treaba. El a acuzat atunci că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) are 300 de angajaţi, dar că doar 30 muncesc cu adevărat şi ar trebui multiplicaţi, restul fiind „prieteni de la partid care au lipit afişe“.

„Fac pariu că nu ştiţi că există Agenţia Nucleară, nici nu ştiţi că există, eu ştiu că există, dar nu ştiu cu ce se ocupă. Există Ministerul Energiei, există ANRE, există ANRM, există Direcţia generală pentru Schimbări Climatice, la Ministerul Mediului, există operatorii de transport, există Agenţia pentru Deşeuri Radioactive, există CNCAN. Sunt multe, dar la coerenţă nu prea există, iar din punct de vedere a deciziilor, este una singură: aceea de a amâna“, a afirmat Nicolescu.

Ce spune Agenţia Nucleară

Într-un drept la replică, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive a acuza că afirmaţiile fostului ministru îi lezează. „Facem precizarea că  există doar Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, o instituţie cu experienţă în domeniu şi care are o colaborare fructuosă cu celelalte instituţii de profil din ţară  (CNCAN, SNN, IFIN-HH, ICN, FCN, RATEN etc) şi cu organizaţii internaţionale (AIEA, NEA, IFNEC, OECD etc)“, se arată în document.

Agenţia precizează că misiunea sa constă în promovarea, dezvoltarea şi monitorizarea „aplicaţiilor exclusiv paşnice ale energiei nucleare, energetice si neenergetice, precum şi în depozitarea definitivă în siguranţă a deşeurilor radioactive şi coordonarea la nivel naţional a procesului de gospodarire a deşeurilor radioactive şi a procesului de dezafectare a instalaţiilor nucleare“.

Contre şi cu ANRE

De asemenea, ANRE susţine că declaraţiile fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu privind eficienţa angajaţilor autorităţii de reglementare sunt „nefondate“, constituie o formă de presiune asupra angajaţilor şi ar putea reflecta posibile interese din partea unor companii din energie care au contracte de consultanţă cu Deloitte România, firma la care lucrează în prezent Nicolescu.

„Considerăm că exprimarea în spaţiul public a unor afirmaţii nefondate privind activitatea şi angajaţii ANRE constituie o formă de presiune asupra instituţiei noastre şi că aceste opinii pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatori economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte România“, se afirmă în documentul transmis de ANRE.

Autoritatea, care funcţionează de peste un an cu doar patru din şapte membri în Comitetul de Reglementare pentru că Parlamentul nu a numit nici până acum un vicepreşedinte şi doi membri simpli, susţine că are o autonomie „specifică unei autorităţi de reglementare, cu atribuţii şi competenţe similare celorlalte autorităţi din statele europene“.

Parlamentul trebuie să numească trei noi membri, dintre care un vicepreşedinte şi doi membri simpli, în Comitetul de Reglementare al ANRE, posturile fiind rămase vacante din aprilie 2015. Comitetul are în total şapte membri, din care doar patru sunt ocupate în prezent.

Întârzierea numirii celor trei noi membri generează probleme în funcţionarea autorităţii de reglementare în energie, în condiţie în care, pentru orice decizie, este nevoie de prezenţa tuturor celor patru membri rămaşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite