Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Fostul ministru al Afacerilor Florin Jianu se arată disponibil să colaboreze cu actualul guvern

0
14 Feb 2017 19:01:28
Autor: Mihnea Buruianu

Fostul ministru al Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, şi-a prezentat realizările obţinute în mandat înainte de a deveni singurul care şi-a dat demisia din cabinetul Grindeanu ca urmare a controversatei OUG 13/2017.

Printre cele mai importante realizări ale lui Florin Jianu se numără introducerea cotei de impozitare de 1% pentru microîntreprinderi cu cel puţin un salariat, înfiinţarea Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat în vederea stabilirii unei legături consultative cu mediul privat, dar şi eliminarea Formularului 088 prin implementarea unei declaraţii pe proprie răspundere a antreprenorului „pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”.

De asemenea, Jianu a introdus scutirea de la plata impozitului pe profit a societăţilor şi a contribuabililor nou înfiinţaţi care desfăşoară exclusiv activitate de inovare şi cercetare – dezvoltare, precizând că această măsură are în vedere mai ales încurajarea sectorului IT. Pentru încurajarea proiectelor de noi IMM-uri, fostul ministru a clarificat normele pentru acordarea titlului de Incubator de Afaceri, a proiectat un program de susţinere a promovării IMM-urilor pe pieţele externe şi a demarat programul „Start-up Nation - Romania” pentru care a pus accent pe folosirea fondurilor europene în vederea acordării de finanţare.

Pe lângă aceste măsuri deja implementate, fostul ministru a prezentat şi acţiuni care încă se află în curs de realizare. Acestea sunt Legea Prevenţiei, înfiinţarea departamentului de debirocratizare al cărui termen de 9 februarie a fost depăşit, memorandumul privind programele de finanţare naţională care să devină operaţionale la 1 martie 2017, relansarea programului de garantare a creditelor pentru investiţii ale IMM-urilor, dar şi oferirea de ajutoare de stat pentru mediul de afaceri, cu praguri noi de finanţare, coborâte pentru afacerile din etapa scale-up şi pentru numărul de angajaţi necesari calificării pentru fonduri care a scăzut de la 10 la 5.

Jianu a adus în discuţie şi perspectivele sale de folosire a fondurilor europene pentru demararea Programului Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului şi înfiinţarea liceelor de antreprenoriat. De asemenea, fostul ministru a pus accent pe importanţa parteneriatului public-privat pentru obţinerea unor rezultate solide, subliniind totodată funcţia semnificativă pe care o are mediul de afaceri ca factor de stabilitate socială.

Întrebat de jurnalişti de pe ce poziţie doreşte să ajute actualul guvern, Florin Jianu a răspuns că va fi disponibil să ofere sfaturi şi informaţii în calitate de voluntar. Apoi, a adăugat că Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este de o deosebită importanţă pentru România, dorind continuarea existenţei sale de sine stătătoare şi respingând ideile de înglobare a acestuia în alt minister.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările