Fostul ministru de Finanţe Ioana Petrescu atacă Guvernul Grindeanu: „S-a dat startul la marea evaziune?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Petrescu FOTO David Muntean
Ioana Petrescu FOTO David Muntean

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe în Guvernul lui Victor Ponta, critică noul Executiv condus de premierul Sorin Grindeanu, spunând că „îşi doreşte să colecteze câţi mai mulţi bani la buget, dar fără să deranjeze Marele Evazionist”. Ea îşi pune întrebarea, într-o postare pe blogul său, dacă „s-a dat startul la marea evaziune”.

Ioana Petrescu a analizat, pe blogul personal, execuţia bugetară a ultimelor două luni, dar şi bugetul pe anul 2017 construit de Guvernul Grindeanu, şi precizează că problema colectării defectuoase nu este cauzată de faptul că ANAF-ul nu îşi face treaba, ci pentru că „veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc”.

Pe de altă parte, potrivit ei, premierul nu se declară pesimist şi nu renunţă la cheltuielile din bugetul de stat. După întâlnirea cu Ministrul Finanţelor şi Preşedintele ANAF, acesta a declarat: „Pe mine m-a interesat în primul rând care sunt măsurile pe care Ministerul Finanţelor şi ANAF le au pentru reforma structurală pe care mi-o doresc în cadrul ANAF, astfel încât gradul de colectare să fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017”.

„Guvernul nu depăşeşte viteza I”

Petrescu mai ironează măsurile Guvernului, spunând că „demarează în trombă planul de creştere a încasărilor, dar nu depaşeşte viteza I”. Potrivit ei, declaraţiile Premierului sunt încurajatoare, dar ultimele măsuri care au vizat ANAF-ul parcă demonstrează alte intenţii.

„În primul rând, sunt semne clare că forţa ANAF-ului este în scădere. Mai întâi, Preşedintele ANAF reduce sporurile inspectorilor din Direcţia Antifraudă, cea care se luptă cu marea evaziune, de la 25% la 5%. Apoi, diminuarea personalului prin retragerea detaşaţilor SRI din Direcţia Antifraudă duce la o slăbire a capacitaţii instituţiei de a-şi îndeplini misiunea. Mai mult, Finanţele anunţă îngheţarea angajărilor şi promovărilor în tot ministerul, deci, şi în ANAF”, explică ea.

Potrivit ei, implementarea unor măsuri, pe care le-a anunţat Guvernul miercuri, nu vor aduce prea mulţi bani la Stat pe termen scurt şi cu siguranţă nu vor aduce 23 miliarde lei în plus anul acesta, adică cât are nevoie Guvernul pentru a-şi respecta promisiunile din buget.

Ce măsuri propune Petrescu

O măsură care ar creşte gradul de colectare, potrivit Ioanei Petrescu, ar fi una care a fost amânată de guvernul Cioloş, respectiv introducerea caselor de marcat electronice conectate la serverul ANAF.

„Am introdus aceasta măsură în decembrie 2014 şi am lăsat timp în proiect, atât firmelor, cat şi ANAF-ului, să se pregătească cu case de marcat şi cu infrastructura necesară. ANAF nu a fost pregătit să facă implementarea şi primul termen a fost amânat până pe 1 ianuarie 2018. Cu siguranţă, răgazul acordat comercianţilor pentru a-şi achiziţiona acest tip de case de marcat a fost suficient. Mă întreb dacă ANAF-ul este pregătit să primească aceste date, sau implementarea acestei măsuri va fi din nou amânată”, precizează ea.

De asemenea, potrivit ei, în octombrie 2014, România a semnat un tratat cu 52 de state pentru un  schimb automat de date fiscale şi financiare (FATCA), astfel încât să reducem marea evaziune şi să împiedicăm sume mari de bani  să mai plece din România în paradisuri fiscale şi în ţări cu regim fiscal mai relaxat. Acest tratat ar trebui să intre în vigoare în 2017. „Este pregătit ANAF-ul cu baza de date românească? Altfel, România nu are cum sa beneficieze de datele celorlalte ţări”, mai spune ea.

O altă preocupare a Ministerului Finanţelor, explică Ioana Petrescu, ar trebui să fie întărirea Direcţiei de preţuri de transfer, precizând că în acesta  zonă mai sunt multe de făcut, inclusiv mărirea numărului de personal cu experienţă care lucrează în această direcţie.

„Şi, nu în ultimul rând, este evident că trebuie întărită Direcţia Antifraudă. În locurile rămase vacante prin retragerea detaşaţilor SRI, trebuie angajaţi profesionişti”, mai explică ea.

Ioana Petrescu concluzionează spunând: „Pare că Guvernul îşi doreşte să colecteze câţi mai mulţi bani la buget, dar fără să deranjeze Marele Evazionist. Prin planul anunţat, de bun simţ, dar insuficient pentru a-şi atinge scopul, guvernanţii parca transmit un semnal către evazionişti că acum îşi pot vedea nestingheriţi de treaba lor, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, nu prea au putut să se desfăşoare cum şi-ar fi dorit”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite