FOTO VIDEO „Gulerele albe” investesc în agricultură. Cum poţi trece de la sapă la utilaje ultramoderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
roboti agricoli

Munca în agricultură se schimbă într-un ritm rapid, devenind computerizată, comandată online. Noile tehnologii sporesc productivitatea, şi acest domeniu, multă vreme considerat rudimentar, devine tot mai atractiv. Iar „roboţii” agricoli atrag un nou tip de investitori, „gulerele albe”.

Investitorii de pe piaţa de capital dezvoltă afaceri în agricultură. Eugen Voicu, specialist pe pieţele financiare, împreună cu un grup de antreprenori români, a achiziţionat, de la un investitor spaniol, o fermă în judeţul Teleorman. În prezent, exploatează o suprafaţă de 2.800 de hectare de teren, o parte fiind în proprietatea firmei pe care o deţin, o altă parte fiind teren luat în arendă.

Noii proprietari au investit aproape 5,5 milioane de euro, în afacerea agricolă, o parte importantă fiind alocată achiziţiei de maşini şi utilaje fabricate după noile tehnologii, tractoare, semănătoare, combine, şi un siloz. Cum s-a făcut finanţarea? Echipamente agricole în valoare de aproximativ două milioane de euro au fost luate în leasing şi un împrumut de 500.000 de euro a fost utilizat pentru achiziţia unui siloz modern.

Tractoarele moderne sunt ghidate prin GPS. Tractoristul devine, astfel, operator, în sensul că nu face decât să supravegheze din cabina utilajului funcţionarea corectă a acestuia. Avantajul este că tractorul, comandat online, poate lucra non-stop, adică şi noaptea, cu aceeaşi precizie, devierea de la traseul programat fiind de cel mult doi centimetri, spre deosebire de un tractorist care poate să aibă o abatere de la traseu de 20-30 de centimetri.

Semănătoarea modernă poate cultiva până la 200 de hectare pe zi, în funcţie de tipul culturii, şi este tractată de un tractor performant. Combina modernă este multifuncţională, în sensul că, în funcţie de utilajul adăugat, poate recolta diverse tipuri de culturi. De asemenea, procesul de recoltare se derulează mult mai rapid, ştiindu-se faptul că recoltarea trebuie făcută într-un timp record, atunci când există o fereastră de oportunitate, pentru ca vremea nefavorabilă să nu compromită o parte din culturi.

Silozul modern, cu structură metalică, are o capacitate de stocare de 1.500 de tone. Un astfel de siloz are şi un laborator propriu care monitorizează caracteristicile produsului însilozat, precum umiditatea ş.a.

Dar, noile tehnologii sunt încurajate şi de programele derulate prin atragerea de fonduri europene. 

robot agricol

„Utilaje agricole moderne se pot achiziţiona prin măsura 4.1a, al cărei scop este sprijinirea investiţiilor în exploataţiile pomicole. Prin submăsurile 16.1 şi 16.1a se pot depune proiecte inovative în sectorul agroalimentar, inclusiv în sectorul pomicol. Fondurile europene pot finanţa funcţionarea unei asociaţii deja constituite şi proiectele care devin eligibile pentru absorbţia de fonduri europene. Se urmăreşte, astfel, şi se încurajează cooperarea dintre fermieri, organismele de cercetare, universităţi, consultanţi din sectorul agroalimentar, în vederea creşterii gradului de inovare. În schimb, beneficiarii fondurilor au obligaţia de a disemina rezultatele obţinute”, precizează Florentina Tudor, director general Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite