Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Furnizori de electricitate: Numărul facturilor neplătite s-a dublat, dar consumatorii nu pot fi deconectaţi

2
29 Jun 2021 14:49:10
Autor: Afrodita Cicovschi

Numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, dar consumatorii de energie nu pot fi deconectaţi de la reţea în timpul stării de alertă, conform unei decizii luate de Executiv, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

"Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească", a spus el.
 
În prezent, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, când în această situaţie erau 86.400 de locuri de consum.
 
"Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Ministerul Energiei pentru a rezolva această problemă, cu domnul secretar de stat George Niculescu. Acesta ne-a promis că se va discuta. Soluţii ar fi aplicarea măsurii doar pentru cei care realmente au nevoie, să se creeze un fond care să sprijine o reeşalonare pe termen foarte scurt, 3-6 luni", a mai arătat reprezentantul AFEER.
 
În alte ţări care au avut măsuri similare au fost create fonduri speciale, cu bani europeni destinaţi măsurilor anti-Covid.
 
"Furnizorii de energie nu au atribuţii de protecţie socială", au mai spus responsabilii AFEER.
 
OUG 70 din 14 mai 2020 arată, la articolul 72: "Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar, în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

🇷🇴Mihai din Bucuresti🇷🇺
29.06.2021, 15:43:37

Cu UE-USA suntem in mega saracie daca opoamenii nici curentul,saracie APOCALIPTICA CU UE-USA

-6 (6 voturi)
Milu
29.06.2021, 16:01:44

Păi parcă nea Cîțu Mîțu zice că a crescut puterea de cumpărare a românilor. Stai să vezi la iarnă facturi, la 5 lei euro!.. Și pensii de 1000 de lei, înghețate!..

-2 (6 voturi)
Modifică Setările